Flexibel onder dak

BNP Paribas Investment Partners lanceert een nieuw gemengd fonds dat belegt in andere huisfondsen van de beheerder.

BNP Paribas Investment Partners heeft lang gewacht met het aanbieden van gemengde beleggingsproducten met een flexibele activaverdeling (lees ook blz. 144, Veilig met een risico). Sinds enkele dagen is het compartiment BNP Paribas L1 Multi-Asset Income beschikbaar voor Belgische cliënten. “Flexibele fondsen hebben de voorbije twaalf maanden 100 miljard euro opgehaald — een enorm bedrag”, zegt fondsbeheerder Bart Van Poucke. “We hadden al een flexibel gemengd fonds, BNP P All Income Fund, maar dat was alleen in Nederland op de markt. Het realiseerde de afgelopen vijf jaar een prestatie van meer dan 10 procent per jaar. Het nieuwe fonds heeft de activa van dat Nederlandse product overgenomen.”

100 procent cash

De beheerders vertrekken vanuit de analyse van de macro-economische situatie om het gewicht van de diverse activaklassen te bepalen. In tegenstelling tot andere producten in zijn categorie is BNP Paribas L1 Multi-Asset Income een dakfonds dat belegt in andere huisfondsen van BNP Paribas Investment Partners, die zijn gespecialiseerd in domeinen zoals converteerbare obligaties, bedrijfsobligaties, vastgoed en Europese aandelen. Van Poucke: “We delegeren de selectie van waarden aan onze specialisten in Parijs, Londen en Amsterdam.”

BNP Paribas L1 Multi-Asset Income hoort thuis in de categorie van de matig agressieve flexibele fondsen: het gewicht van aandelen kan variëren tussen 15 en 55 procent van de beheerde activa. Voor investment-gradeobligaties ligt de grens op 30 procent, voor highyieldobligaties op 40 procent. Als het nodig is, kan het fonds ook voor 100 procent beleggen in cash. Maar dat is nog nooit gebeurd, zelfs niet tijdens de crisis van 2008.

“Ons doel is niet te voorkomen dat de portefeuille 5 procent waarde verliest, maar veeleer om periodes van extreme volatiliteit op de financiële markten te vermijden”, aldus Van Poucke.

De trend van de dag

“Wij hebben een visie op middellange termijn. We volgen dus niet slaafs de trend van de dag”, aldus Bart Van Poucke. “Eén keer per maand passen we het gewicht van de activaklassen aan. Onlangs hebben we onze belegging in aandelen verlaagd, maar over het algemeen blijven we positief over de Amerikaanse beurzen. Wij hebben daarnaast het gewicht van wereldwijde highyieldobligaties opgetrokken. Die activaklasse ondervindt weinig problemen in tijden dat de rente stijgt. Bovendien blijft de wanbetalingsgraad zeer laag en is de financiële gezondheid van de emittenten sterk verbeterd sinds 2008.”

Het doel van de beheerders is een jaarlijks rendement van 4 procent te realiseren. Dat is het Nederlandse compartiment de voorbije jaren gelukt (3,9 %), maar wellicht wordt dat in de toekomst moeilijker door de lage rente.

BNP Paribas L1 Multi-Asset Income

Isin-code: LU1056594234

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content