Flesdoppen worden plastic palletten

Met een jaarlijkse productie van 400.000 plastic palletten behoort het Luikse bedrijf Eryplast tot de Europese top in zijn sector. Trends gunt u een blik achter de schermen van een fabriek die alle plastic flesdoppen in ons land recycleert.

1. Flesdoppen als grondstof

Alle flesdoppen die worden ingezameld voor liefdadigheidsorganisaties belanden bij Eryplast, aldus het bedrijf uit Luik. Elke maand leveren 100 tot 160 organisaties hier tegen marktprijs 300 à 400 ton doppen af, goed voor 40 procent van het plasticverbruik van Eryplast. De rest wordt aangekocht bij professionele leveranciers.

2. Behandeling van de doppen

De doppen moeten een aantal voorbehandelingen ondergaan. Eryplast controleert eerst of er geen metaal tussen het plastic is terechtgekomen. Dat gebeurt met een magneetwiel dat het metaal aantrekt en de doppen laat passeren. Geregeld worden er kroonkurken, juwelen en zelfs oude gsm’s tussen de doppen aangetroffen.

3. Malen en mengen

Hoewel de klanten de kleur van hun palletten kunnen kiezen, sorteert Eryplast de doppen niet volgens kleur. De grondstof wordt vermalen tot fijne snippers of poeder, en bewaard in grote witte zakken. Bij het sorteren wordt wel rekening gehouden met de soort en de dichtheid van het materiaal. De kmo verwerkt namelijk niet alleen flesdoppen, maar bijvoorbeeld ook plastic afkomstig van de auto-industrie. In grote bakken van tien ton worden mengsels samengesteld in functie van het soort pallet.

4. Kleuren en smelten

Daarna worden korrelvormige kleurstoffen aan het mengsel toegevoegd. Ze zijn sterk gepigmenteerd, waardoor de palletten in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. De kleurstof is het enige niet-gerecycleerde materiaal dat Eryplast in het productieproces gebruikt. Vervolgens gaat het mengsel naar een van de zes productielijnen, waar het wordt gesmolten.

5. Matrijzen van 25 ton

Het gesmolten plastic wordt in een matrijs geïnjecteerd. In tegenstelling tot veel concurrenten en andere bedrijven die deze techniek toepassen, hanteert Eryplast een zelf ontwikkeld lagedruksysteem met slechts één injectiepunt. “Met een klassiek systeem zou het bijna drie minuten duren om een pallet te injecteren”, stelt het bedrijf. “Dankzij een dikkere leiding spuiten wij het materiaal in amper twaalf seconden in de matrijs.” De matrijzen zijn reusachtig: de grootste weegt 25 ton en telt maar liefst dertig hydraulische aansluitingen voor het afkoelen en losmaken van de pallet.

6. Afwerking met robots

Zodra de pallet de productielijn verlaat, komt hij in handen van robots (afkomstig van de auto-industrie) die zorgen voor een perfecte afwerking. Het voordeel van de Eryplast-palletten is dat ze uit één stuk zijn vervaardigd: ze hoeven niet geassembleerd te worden, waardoor heel wat tijd wordt bespaard.

7. Extra opties

Voor klanten uit de chemische sector plaatsen de robots een metalen stang in het midden van de pallet. Door de hogere weerstand kan zo een pallet worden gemaakt die een gewicht van veertien ton kan dragen. Ongeveer 30 procent van de bestelde palletten wordt hiermee uitgerust. Sommige klanten uit de logistieke en de distributiesector vragen ook om een ingebouwde RFID-chip (identificatie door radiogolven). Sinds kort gebeurt dat volautomatisch. Deze optie is goed voor 15 procent van de productie.

8. Korte opslag en verzending

Eryplast stockeert relatief weinig afgewerkte producten: in de opslagplaats staan 30.000 à 40.000 palletten klaar voor verzending – zowat het bestelde aantal van één maand. Eryplast biedt zeventien verschillende soorten palletten aan. Afhankelijk van het soort goederen waarvoor ze bestemd zijn, voldoen ze aan de Europese standaard of zijn ze op maat gemaakt.

TEKST: CHRISTOPHE CHARLOT – FOTO’S: RAPHAËL DEMARET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content