FLANDERS LASER VALLEY?

Met de oprichting van een kantoor in Destelbergen wil Laser Mechanisms zijn positie op de Europese markt versterken. Vlaamse klanten worden het uithangbord van de Amerikaanse groep.

“Met ons Europees verkoopkantoor in Destelbergen spelen we in op de stijgende vraag naar lasertoepassingen,” zegt Arvi Ramaswami, directeur van Laser Mechanisms Europe.

Na goede ervaringen met de lokale agent – Laser Power Europe uit Gent – besloot het Amerikaanse Laser Mechanisms, gevestigd in Farmington Hills (Michigan), te investeren in een Europees verkoopkantoor. Begin 1999 richtte de groep met een startkapitaal van 2,5 miljoen frank Laser Mechanisms Europe op. Vanuit een sterk geautomatiseerd kantoor in Destelbergen leidt de uit India afkomstige directeur Arvi Ramaswami – doctor in de toegepaste wetenschappen ( Universiteit Gent) – de verkoop en distributie in Europa van het hoogtechnologisch productenaanbod.

Arvi Ramaswami: “Ons oog viel op Vlaanderen om zijn centrale ligging. Ook het feit dat voordien Laser Power Europe (dochter van Radius Engineering uit Gent) de verkoop van onze componenten waarborgde, heeft meegespeeld.”

Vlaanderen staat vrij sterk in lasertechnologie en dat heeft meegespeeld bij de locatie. “Een andere reden voor de Vlaamse vestiging is de nabijheid van industriële afnemers als het Gullegemse LVD, Haco uit Rumbeke, en het Gentse Balliu. Deze bedrijven genieten een wereldfaam als leverancier van machines voor hout- en plaatafwerking, die we als een belangrijke industriële niche beschouwen. Ze zijn dus ons uithangbord.”

De ingenieurs in het moederbedrijf ontwerpen laser beam delivery systems, vrij vertaald als “laserstraal transportsystemen”. Door gebruik te maken van optomechanische onderdelen zorgt Laser Mechanisms voor een juiste en doeltreffende afstelling van de richting van de laserstraal. “Pas met een correct afgestelde laserstraal kunnen materialen optimaal worden bewerkt,” aldus Arvi Ramaswami. “Laser Mechanisms ontwerpt geen laserbronnen of lasersystemen, maar vervaardigt datgene wat zich bevindt tussen de bron en het uiteindelijke werkstuk.”

In de Verenigde Staten stelt het moederbedrijf (opgericht in 1980) veertig hoogopgeleide personeelsleden tewerk, die vorig jaar een omzet realiseerden van 12 miljoen dollar.

Momenteel verkoopt Laser Mechanisms de laser beam delivery systems voornamelijk in België en Duitsland, bij industriële en medische machinebouwers. Op korte termijn moet de rechtstreekse verkoop in Europa leiden tot een omzetverhoging van 15%. Europese concurrenten in deze nichemarkt situeren zich hoofdzakelijk in Duitsland en Groot-Brittannië. “Wij hebben het grote voordeel dat wij ook voor de industriële afnemers ontwerpen. Onze rechtstreekse concurrenten in Europa voeren hoofdzakelijk opdrachten uit voor de medische wereld”, benadrukt Arvi Ramaswami.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content