Fitness out of the box

JAN DELCOURT "Op termijn willen we elke 10 kilometer een Strongbox hebben."

Jan Delcourt, de oprichter van de trampolineparken JumpSky, komt met een nieuw fitnessconcept voor buiten: Strongbox. Samen met zijn studiemaat en zakenpartner Steven de Meijer plant hij tegen maart 2021 dertien buitenlocaties te openen.

Waarom hebt u Strongbox opgericht? “Al van tijdens mijn periode bij JumpSky wilde ik iets doen met buitenfitness”, zegt Jan Delcourt. “Na enkele jaren dachten Steven en ik een concept uit dat aansluit bij de manier waarop we zelf willen sporten. Buiten, in gezelschap en gewoon omdat het plezant is. Centraal in elke Strongbox-locatie staat een container. De fitnesstoestellen worden er uitgerold voor de buitentraining. De coach verzorgt een intensieve workout van een uur.”

Welke vernieuwing brengt u? “We breken met enkele zaken. Wie wil sporten, hoeft geen ingewikkeld abonnement af te sluiten. Wel koop je credits aan. Die zijn vijf jaar geldig. Een groepsles kost bijvoorbeeld een credit en personal training zes credits. Je kunt ze in elke box gebruiken. Je moet je plek op voorhand reserveren en je sport op jouw niveau.”

Welk zakelijk model zit erachter? “Wij zoeken eerst een partij die geïnteresseerd is om een container te plaatsen. Dat kan een gemeente zijn, een bedrijf of een club. Vervolgens zoeken we een coach. Die koopt of huurt de container en baat die uit als een eigen zaak. Wij ondersteunen hem of haar met een opleiding, marketing, financiële oplossingen. Alles om het opstarten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vanaf honderd leden is een locatie al rendabel.”

Hoeveel kost een Strongbox? “Elke container wordt op maat gemaakt. Hij kost 25.000 tot 30.000 euro. Banken stellen ons voor die te financieren via een leaseformule. Wij investeerden samen met vrienden via een win-winlening 80.000 euro in de opstart van onze onderneming. Door onze aanpak blijven de vaste kosten heel laag, wat ons beschermt in deze moeilijkere coronatijden.”

Hoe zult u groeien? “Steven en ik organiseren sportkampen vanuit ons bedrijfje CowaBunga. Omdat die activiteit is stilgevallen, kunnen we extra gas geven voor Strongbox. In januari zullen we drie locaties hebben. Tegen maart mikken we op dertien locaties in België en Zeeland. Op termijn willen we elke 10 kilometer een Strongbox hebben, zodat iedereen er met de fiets naartoe kan en bedrijven hun bedrijfsfitness kunnen inruilen voor een buitencontainer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content