Fiscaal anker

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Dankzij zijn fiscaal gunstregime is Dublin een directe concurrent geworden van de Belgische coördinatiecentra. Grote gangmaker hiervan is Irish Intercontinental Bank, dochter van de Kredietbank.

Dublin.

Volgende week vergadert de Europese raad van staatshoofden en regeringsleiders in Dublin. De Ierse hoofdstad is niet alleen geliefd bij de liefhebbers van Guinness. Al enkele jaren is de stad van James Joyce en Bono ook een heuse vrijhaven voor fiscale constructies. “Bijgevolg is het onwaarschijnlijk dat Ierland, dat als voorzitter een belangrijke zeg heeft over de agenda van de top, vragende partij zal zijn voor een fiscale harmonisering,” aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

COÖRDINATIECENTRA.

Ierland concurreert met de Belgische coördinatiecentra op de markt voor investeringen van multinationals in financiële diensten. Zo schuimen de 280 medewerkers van het Industrial Development Agency ( IDA) de internationale markten af op zoek naar nieuwe investeringen (ter vergelijking : Investeren in Vlaanderen, voorheen FIOC, telt veertien medewerkers). Voor Jim Sheridan, project manager van IDA, is Brussel wel degelijk een concurrent voor offshore-constructies. “Maar we zijn er nogal gerust in,” aldus Sheridan. “Ierse regeringen of ze nu rechts of links zijn hebben goed begrepen dat investeerders stabiliteit zoeken. Jullie sleutelen voortdurend aan de coördinatiecentra. We zetten dit uiteraard in de verf. Steeds als één van jullie ministers weer eens uithaalt naar de coördinatiecentra, hangen bij IDA potentiële investeerders aan de telefoon.”

Wel weegt volgens Sheridan de Belgische onzekerheid niet op tegen het grotere fiscale voordeel dat ons land biedt. De coördinatiecentra opereren nagenoeg met een nultarief voor de vennootschapsbelasting. Terwijl een onderneming die een beroep doet op de Ierse incentive “slechts” geniet van een corporate tax van 10 %. Dit voordeel werd, met goedkeuring van de Europese Commissie, vanaf 1987 toegestaan aan internationale financiële ondernemingen die zich vestigen alleen daar ! in het International Financial Services Centre (IFSC) in het oude havengebied. Het tarief geldt tot 2005.

“In 1987 hinkte Ierland achterop inzake financiële diensten,” getuigt Edward Marah, CEO van Irish Intercontinental Bank, de lokale poot van de Kredietbank (zie kader : De gangmaker). “Verzekeraar Irish Life was sterk. En enkele ondernemingen, zoals onze bank, profileerden zich in de leasing van vliegtuigen. Maar daarnaast was Ierland een financiële woestijn.”

In de eerste drie jaar van zijn bestaan kon IFSC 57 ondernemingen aantrekken. Vandaag, nog geen tien jaar na de start van IFSC, zetten 700 financiële instellingen hun tenten op in Ierland. In totaal werken er 3500 personen. Het totale tewerkstellingseffect raamt IDA op 10.000 jobs. Sheridan : “Jobcreatie is een essentiële voorwaarde om een licentie te krijgen in het IFSC. De regering wil de opvang van postbusondernemingen trouwens sowieso afremmen. Ze beschadigen het imago.”

ANTI-EUROPEES ?

Patricia Cronin, business development manager van IDA, vindt de fiscale incentive in elk geval “allesbehalve anti-Europees”. Immers : “Nederland heeft zijn holdingstructuur, België zijn coördinatiecentra en Luxemburg maakt mooie sier met zijn rigide bankgeheim. Zowat elk land heeft zijn reden om de fiscale harmonisering uit te stellen.” Volgens Cronin is Ierland amper verantwoordelijk voor een intra-Europese delokalisatie. “De meeste investeringen komen van multinationals,” zegt ze. “Was Dublin niet zo aantrekkelijk, zouden ze waarschijnlijk buiten de EU investeren. Dublin vormt ook voor Europese ondernemingen een buffer die de delokalisatie naar niet-Europese financiële centra tegenhoudt. In die zin is Ierland een onderdeel van Europe Inc.

En dat blijft zo, meent collega Sheridan : “De ondernemingen die hier vandaag actief zijn, zullen in 2005 niet halsoverkop wegvluchten. Een bedrijf als Morgan Grenfell heeft bijvoorbeeld een half miljard dollar in informatica geïnvesteerd. Dat gooi je niet zomaar overboord.”

Tussen nu en 2005 kan Ierland zijn positie nog versterken. Sheridan : “De financiële activiteiten worden ondersteund door miljardeninvesteringen in telecommunicatie. Zo pompte Telecom Eirean 4 miljard dollar in zijn netwerk. De City en Frankfurt zullen in de toekomst de hardware leveren voor financiële operaties. Met hightech-informatica zal Dublin de software beheren. Tegen 2005 zijn we zo sterk dat niemand om ons heen kan kijken.”

HANS BROCKMANS

JIM SHERIDAN (INDUSTRIAL DEVELOPMENT AGENCY, IERLAND) Steeds als één van jullie ministers weer eens uithaalt naar de coördinatiecentra, hangen bij ons potentiële investeerders aan de telefoon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content