FILMFESTIVAL VAN VLAANDEREN-GENT

H et vakblad Variety nam Gent op in zijn top vijftig van ‘niet te missen filmfestivals ter wereld’. Afspraak op 9 oktober. Variety prees het festival om de unieke plaats die het inneemt door de focus op filmmuziek. Het Filmfestival van Vlaanderen-Gent lanceerde in 1985 voor het eerst het competitiethema ‘Muziek en Film’ en deelde zes jaar geleden voor het eerst ook de World Soundtrack Awards uit. De zevende editie van dit evenement vindt plaats op 20 oktober, in Muziekcentrum De Bijloke. Maar het publiek wordt al vanaf 18 oktober opgewarmd, met het concert van tweevoudig Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla en zijn Bajofondo Tango Club in Vooruit en het filmmuziekconcert van de Spaanse componist Alberto Iglesias (bekend van de films van Pedro Almodovar) op 19 oktober. Tijdens de World Soundtrack Awards staan de betoverende klanken van Mychael Danna centraal. De Belgische bijdrage wordt dit jaar verzorgd door de (behoorlijk wereldvermaard wordende) jazzpianist Jef Neve.

Ook uit de festivalaffiche – dit jaar ontworpen door Karl Meersman – spreekt muziek en dans. Karl, sinds 1987 huistekenaar van Trends en sinds 2002 ook van Focus Knack, wordt tevens in de bloemen gezet in het Caermersklooster met de overzichtstentoonstelling ‘Vips, Very Important Paintings’. Voor een keer staan niet de economische en politieke wereld model. De vips, BV’s en andere goden uit de muziek-, film- en showbizzwereld werden door Karls scherpe kijk en virtuoze toets vereeuwigd.

De jury van het eigenlijke filmfestival wordt dit jaar voorgezeten door Kathleen Turner. Walter Hill, een van de grootste genreregisseurs van zijn generatie, komt naar Gent om de meest avontuurlijke festivalsectie – ‘A Look Apart’ – te openen met zijn ‘Broken Trail’. Hoewel de competitie het hart van het Gentse festival uitmaakt, blijven de ‘Festival Previews’ en ‘Het Geheugen van de Film’ (met dit jaar onder meer een retrospectieve van Walter Hill) de grote trekpleisters.

Al wie pellicule ademt, reserveert ook plaatsen voor ‘Almost Cinema’. Na het overrompelende succes vorig jaar kon een tweede editie van ‘Almost Cinema’ niet uitblijven. Alles wat zich op de flinterdunne scheiding bevindt tussen film, performance, videokunst, theater en muziek, kan de toeschouwer gedurende twaalf dagen beleven en zien in Vooruit. Enkele tips: de openingsfilm ‘Sand & Sorrow’ (Paul Freedmans onthutsende doc over de genocide in Darfur, een provincie in het westen van Sudan) en de filmvoorstelling plus het optreden van de IJslandse groep Sigur Ros. Buscemi brengt op de slotavond de Vooruit in dansante sferen.

Als er een prent is waar wij alvast reikhalzend naar uitkijken, is het ‘Eastern Promises’, het jongste en naar verluidt briljante wapenfeit van David Cronenberg.

34ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent: van di 9/10 t/m za 20/10, tel. 09 242 80 60, www.filmfestival.be

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content