Filip Goris (Recticel) “Als je een Chinees vindt die Engels spreekt, neem hem in dienst”

Recticel, de Belgische producent van dashboards en schuimrubber, telt 9500 werknemers in 120 fabrieken in Europa, Amerika en Azië, opende in 1998 een kantoortje in Singapore en het jaar daarop in Sjanghai. In november 2007 begon het avontuur pas echt met de opening van de eerste fabriek in Sjanghai, vertelt Filip Goris, regional manager Asia & Latin-America, op een seminarie georganiseerd door de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel, Voka en de Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Welke lessen heeft Recticel getrokken uit een decennium zakendoen in China?

Doe het niet voor de lage lonen. “Als je enkel naar China gaat voor de lage lonen, ben je te laat”, zegt Filip Goris. “Dan wijk je beter uit naar Sri Lanka. Je moet ernaartoe gaan vanwege de lokale markt. Pas je SWOT-analyse aan de markt aan. Wat een sterkte is in Europa, kan een zwakte zijn in Azië. In Europa zijn dashboards in auto’s heel belangrijk, in China niet. Wie in China belangrijk is, zit achter in de wagen.”

Pas u aan. De zakencultuur en gewoontes in verschillende delen van het land kunnen sterk verschillen. “Zorg voor een vertrouwensrelatie, zelfs als je daarvoor dronken moet worden in een karaokebar. Alleen wie dronken is, vertelt de waarheid volgens heel wat Chinezen.” Op marktstudies hoeft u niet te rekenen. Die zijn er niet, zegt Goris. “Laat je bijstaan door organisaties zoals Voka, Flanders Investment & Trade, advocaten en consultants.”

Rekruteer niet alleen. Goris wijst vooral op het belang van human resources om te slagen in China. “Als je iemand voor een administratieve functie vindt die Engels spreekt, neem hem in dienst. De meesten beheersen het Engels niet goed. Zelf kandidaturen vergelijken is haast onbegonnen werk omdat we niet weten wat hun diploma’s inhouden.” Voor seniorfuncties werkt Recticel met headhunters.

Respecteer de rol van de baas. “Ons wereldwijde programma van zelfevaluatie werkt niet in China omdat het not done is om jezelf te evalueren. Chinezen vinden dat de baas de evaluatie moet maken of de budgetten moet opstellen.”

Verhoog tijdig de lonen. Recticel verhoogt de lonen jaarlijks gemiddeld met tien procent, maar sommige werknemers blijven klagen. “Het salarispakket moet heel concurrentieel zijn. Sommige bedrijven verhogen het loon elk jaar met dertig procent.”

Richt u op verkoopdeals. “We letten erop dat we niet veel technologische kennis overdragen. We zoeken vooral verkoopdeals. Let er ook op dat je in orde blijft met de lokale wetgeving. Die verandert heel snel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content