Filevrij naar het werk

Het drukke verkeer rond Brussel en Antwerpen zorgt dagelijks voor immense files. En dat biedt kansen voor andere steden: vooral Mechelen valt in de gunst van de bedrijven.

Wat kantooroppervlakte betreft, steken Brussel en Antwerpen – samen goed voor bijna 12 miljoen vierkante meter – met kop en schouders boven de binnenlandse concurrentie uit. Maar dat succes heeft ook een schaduwzijde: files en het daarmee gepaard gaande tijdverlies zorgen ervoor dat bedrijven beginnen uit te kijken naar andere oorden.

In Mechelen zijn projecten als het Business Park E19 en Intercity Business Park – respectievelijk van de bouwbedrijven BAMconstruction en Verelst – het levende bewijs van de aantrekkingskracht van de Dijlestad. Vooral hightechbedrijven, zoals Virco en Tibotec (zie Trends, 23 september 1999), prefereren Mechelen als kantoorlocatie.

Gedelegeerd bestuurder Jan Parys van BAMconstruction gelooft sterk in de mogelijkheden van de maneblussers voor activiteiten in de informatie- en communicatiesector: “De ligging is ideaal, het openbaar vervoer naar Mechelen functioneert goed, de stad is makkelijk bereikbaar met de wagen en de dichtbevolkte as Antwerpen-Brussel biedt een vrij hoge concentratie aan menselijk kapitaal. Ten slotte vormen de nabijheid van de nationale luchthaven en de lagere huurprijzen (gemiddeld 10% onder deze in de Brusselse randgemeenten) een belangrijk argument voor de bedrijven.

Op dit ogenblik legt BAMconstruction de laatste hand aan een nieuw gebouw voor Agfa-Gevaert. Op 8 oktober 1999 verhuist de marketingafdeling van deze multinational naar het Business Park E19.

De complexen van Verelst en BAMconstruction zijn lang niet de enige projecten in de regio. Telenet heeft al sinds 1997 een vaste stek op de terreinen van de voormalige kazerne Baron Michel; binnenkort neemt het telecombedrijf nog eens 5000 vierkante meter extra in gebruik. Ook buigt het stadsbestuur zich over de bouwtoelating van een kantoorgebouw in de stationsbuurt. De Brusselse projectontwikkelaar Robelco wil daar een complex van 26.000 vierkante meter neerpoten. De investeerders hebben vooral bedrijven op het oog met veel werknemers die naar hun werk sporen. Maar heel wat buurtbewoners verzetten zich tegen het project. Niettemin staat het perceel als bedrijvenzone op het bijzonder plan van aanleg (BPA). Het schepencollege wil nog een aantal aspecten van het project grondig bestuderen en hoopt op een positieve dialoog tussen bouwpromotor, stad en buurtbewoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content