‘Fietsen die passen als een maatpak’

© DEBBY TERMONIA

De naam van Peloton de Paris, de winkel van Vincent Van Parys in het Mechelse stadscentrum, verraadt het al: dit is een speciaalzaak voor koersliefhebbers . “In 2010 maakte ik met mijn toenmalige vriendin en huidige zakenpartner een wereldreis, deels met de fiets”, vertelt hij. “Dat was zo leuk dat we na onze terugkeer in België zelf een fietsenzaak zijn begonnen. Het moest iets speciaals zijn, iets met een eigen smoel . Tijdens een rit langs de Amerikaanse Westkust merkte ik dat heel wat fietsenmakers hun atelier combineerden met een koffiebar. Tijdens het repareren serveerden ze hun klanten een kopje koffie. Een slim idee. Zoiets hadden we toen in België nog niet.”

Aan de Amerikaanse Westkust combineerden fietsenmakers hun atelier met een koffiebar. Een slim idee

“In het begin waren we een soort van wielercafé en herstelden we alle fietstypes. Daarna spitsten we ons toe op racefietsen. Tegenwoordig maken we enkel nog fietsen die volledig op maat gemaakt zijn, van wiel tot fietskader. Elke fiets die hier de deur uitrolt, past de nieuwe eigenaar als een maatpak.”

Fietsfanaten vinden de weg naar Peloton de Paris, maar dat had tijd nodig. “We hebben onze reputatie moeten opbouwen”, zegt Van Parys. “Mensen kopen niet elke dag zo’n fiets. Daarom bieden we ook kledij aan. Bij ons vind je zelf ontworpen functionele fietskledij, sommige gemaakt van 100 procent gerecycleerde stoffen.”

Voor zijn wereldreis had Vincent een leuke baan in de IT-wereld. Wil hij nog terug? “Nee. Ik zou dit werk niet meer willen missen. Wanneer ik klanten opmeet en hun fiets uitteken, ben ik nog altijd bezig met computers. Maar zodra ik aan hun frame begin te sleutelen, beland ik in een puur zenmoment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content