FIETS VAN HET JAAR

Met zijn Oxford Perfect wint Eddy Van Den Berghe uit Sint-Niklaas de titel Belgische Fiets van het Jaar ’96. Het startschot voor uitbreiding.

Ondanks een lichte terugval van de Belgische markt investeert fietsenfabrikant Eddy Van Den Berghe, gedelegeerd bestuurder van de nv Van Den Berghe uit Sint-Niklaas, in de bouw van een nieuwe productiehal. De bestaande loods wordt met 1500 m² uitgebreid tot 6000 m². Na de zomer starten de werken, goed voor een budget van 25 miljoen frank.

Begin volgend jaar hoopt de vice-voorzitter van de beroepsfederatie Federvelo zijn tweede montagelijn officieel in te huldigen. Met de verkiezing van zijn model de Oxford Perfect, niettegenstaande zijn Engelse naam van Vlaamse makelij tot Fiets van het Jaar en vorige maand nog uitgeroepen tot Beste Keuze van Testaankoop vrijwielt deze derde generatie fietsenconstructeurs vol optimisme de 21ste eeuw binnen. Eddy Van Den Berghe : “De vraag is groter dan het aanbod. Wij kunnen vele bestellingen niet meer onmiddellijk leveren. Vandaar onze beslissing tot uitbreiding.”

Negentig jaar geleden startte grootvader Van Den Berghe Belg van geboorte een fietsenwinkel in het Nederlandse grensdorp De Koewacht. In ’23 begon zijn zoon met tweewielers onder eigen naam te produceren in Sint-Niklaas. Tweeëndertig jaar later stapte kleinzoon Eddy in de zaak. Onder zijn leiding hij kocht zijn laatste broer uit in ’85 groeide het bedrijf uit tot één van de Belgische marktleiders (zie ook Trends van 9 juli ’92).

Op tien jaar tijd verdrievoudigde de omzet van Van Den Berghe tot 250 miljoen frank met een totaal personeelsbestand van 35 werknemers, in ‘t seizoen aangevuld met tijdelijke arbeidskrachten. In ’97 zullen er een vijftal bijkomen. Zaakvoerder Eddy : “Na de boom van de mountain bikes begin jaren ’90 stabiliseert de Belgische markt zich sinds ’93 rond 400.000 exemplaren per jaar. Volgens sommigen kalft dit aantal langzaam af. De verkoop bij ons daarentegen stijgt in ’96 opnieuw lichtjes. Op dit ogenblik assembleren we een 25.000 fietsen per 12 maanden. Hiermee zitten we aan de nationale top. Onze sector wordt gekenmerkt door relatief kleine spelers. In het totaal rijden meer dan 150 verschillende merken op ‘s lands wegen. Geen enkele producent noch importeur goed voor de helft van de nationale verkoop haalt 10 %. De consument geeft de voorkeur aan de vakhandel.”

Uniek aan de Oxford-fiets zo staat in het wedstrijdverslag is het milieuvriendelijk lakprocédé. Van Den Berghe investeerde hierin vier jaar geleden 16 miljoen frank. “De uitstoot van schadelijke solventen wordt vermeden door het gebruik van twee polyester poederlagen, aangebracht in een geautomatiseerde spuitcabine. Het resultaat is een roest- en slijtvaste kleurlaag, die weer en wind trotseert.”

EDDY VAN DEN BERGHE (VAN DEN BERGHE) Investering van 25 miljoen frank in nieuwe productiehal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content