Feestelijke klasse

Dankzij de gedegen kookkunst van Philippe Vanheule is Hof ter Eycken een vermaarde gastronomische pleisterplaats.

Aan het eind van een lange oprijlaan tussen de maïsvelden ligt een oude stoeterij, waar ooit raspaarden gefokt werden voor het Belgisch leger. Hof ter Eycken valt vooral op door de Friese toren, die het gebouw een landelijke allure geeft. Tien jaar geleden namen Philippe Vanheule en zijn vrouw Marita Van den Neste hier hun intrek ; zij maakten van de voormalige stoeterij een vermaarde gastronomische pleisterplaats. Philippe is dan ook niet de eerste de beste : jarenlang was hij de rechterhand van Michel Beyls ( Cravache d’Or, Pomme Cannelle, Oasis), nadat hij al had gewerkt in grote eethuizen zoals L’Écailler du Palais Royal en Sir Anthony Van Dijck.

Bij de aanpassing van het interieur moest de landelijke somberheid wijken voor lichte tinten. Het nieuwe decor is elegant en chic, met deuromlijstingen in Franse steen, bepleisterde muren en een plafond in blank gepatineerd hout. De ruimte wordt onderbroken door een smeedijzeren geraamte op oude fabriekszuilen en plooischermen van metaal en textiel.

Stijlvol personeel loopt tussen de feestelijk gedekte tafels en presenteert de zomerkaart met zonnige bereidingen waarin tomaten, verse kruiden en olijfolie een vleugje mediterraan parfum brengen. De indrukwekkende wijnkaart bevat met zorg gekozen Franse wijnen, zoals Bourgogne Blanc Aligoté, Ramonet ’92 (1250 fr.), Pernand-Vergelesses, Louis Jadot ’92 (1595 fr.) en Château Carruade de Lafite, de tweede wijn van Château Lafite (2250 fr.).

Als eerste voorgerecht kozen wij carpaccio van verse tonijn (750 fr.). De dun gesneden rauwe vis werd geserveerd met fijngesneden groene selder, Japanse waterkers en bloem van Oost-Indische kers ; het gerecht was perfect gekruid met Romeinse kervel, zwarte peper en grof zeezout. In het glas kwam een gedistingeerde sierlijke Pouilly-Fumé en Challaix van Dageneau (1200 fr. voor een halve liter). Het tweede voorgerecht was gebakken filet van gestreepte zeebarbeel met raketsla, begeleid door een smakelijke mengeling van zongedroogde en gekonfijte tomaten (850 fr.).

Als hoofdgerecht verscheen een duifje uit Bresse met kasteelaardappelen, een verzorgd groentenboeket, wilde paddestoelen en een fijne saus van ontvet braadsap, kalfsjus en truffelsap (1100 fr.). Hierbij schonk men een opvallend krachtige Margaux Haut Breton, Larigaudiere ’90 (950 fr. voor een half flesje). De geslaagde maaltijd werd besloten door warme noga met een krans van rood fruit.

Hof Ter Eycken wordt bezocht door lekkerbekken die weten wat ze willen, en die bijgevolg alleen maar bewondering hebben voor de gedegen kookkunst van Philippe Vanheule.

PIETER VAN DOVEREN

Philippe Vanheule en Marita Van den Neste Maakten van een oude stoeterij een vermaarde gastronomische pleisterplaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content