Faldo kiest voor tv

Hoewel hij tien jaar lang de golfsport domineerde, beschouwt niemand de Engelsman Nick Faldo nog als een kampioen.

Nick Faldo (49) zal nooit meer deelnemen aan de Masters, een toernooi dat hij drie keer won (1989, 1990 en 1996). In april 2007 zal hij al voor het Amerikaanse televisiestation CBS Sports werken, een zender die de Masters op Augusta al sinds 1956 ononderbroken uitzendt. De Masters is dan ook het meest bekeken toernooi en voor Nick Faldo lijkt het alvast geen groot offer om daar een handje te gaan toesteken als consultant. “Voor mij is dit zelfs een buitenkans. Zo’n aanbieding krijg je maar één keer in een decennium.” Faldo zal commentaar geven tijdens de 21 Amerikaanse toernooien die elk jaar worden gespeeld, en dat zes jaar lang.

Eerder dit jaar tekende Faldo al een contract met The Golf Channel, die de eerste drie Amerikaanse toernooien van 2007 verslaat, alsook de donderdag en vrijdag van alle andere toernooien. Daarnaast is hij actief bij ABC Sports, meer bepaald voor de British Open (die hij won in 1987, 1990 en 1992). Uiteindelijk zal hij van de majors alleen de US Open missen als commentator, want daar zorgt NBC Sports voor de verslaggeving en is Johnny Miller consultant.

Faldo slaat in de VS vooral aan met zijn Brits accent, maar ook met zijn kennis als meervoudig winnaar van majors en zijn reputatie als Europese speler die het grootste aantal punten in de geschiedenis van de Ryder Cup bij elkaar speelde. Faldo zal in 2008 trouwens fungeren als kapitein van de Europese ploeg, die dan voor de vierde keer op rij zal proberen te winnen. “Mijn job als consultant biedt me de kans om de beste spelers op beide continenten te volgen.”

Wie Faldo op televisie het spel hoort analyseren, snapt ook meteen waarom de man zes majors won. “Ik probeer me aan te passen aan wat op het parcours gebeurt. Ik probeer de stroom te volgen…” Net zoals een speler dat hoort te doen. “Als consultant zou ik ook helemaal niet interessant zijn als de mensen vooraf al wisten wat ik zal vertellen,” beseft Faldo, die onlangs in Heathrow landde en zag hoe een douanebeambte die hem herkende als beroep invulde: consultant. Faldo vroeg de man meteen waarom hij geen golfer had ingevuld. De man antwoordde: “We weten allebei heel goed waarin u tegenwoordig het best bent.” Een andere anekdote vertelt over zijn contact met de organisatoren van het golftoernooi van ex-basketster Michael Jordan op de Bahamas: Faldo zei dat hij er desnoods heen wilde zwemmen, als hij maar de kans zou krijgen om samen met Jordan te spelen. De organisatoren antwoordden dat er een misverstand moest zijn, want dat hij werd uitgenodigd om de micro vast te houden bij de afslag.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content