Fair Food

Fotograaf Max Schneider en verpleegster Diane Meylemans openden Fair Food: een restaurant waar een filosofie achter steekt.

Max Schneider heeft de bakens serieus verzet: hij was een succesvolle fotograaf, gespecialiseerd in voeding. De zaakjes gingen goed, maar echt tevreden was hij niet. Dus was het tijd om te veranderen.

Max sprak met zijn vrouw Diane Meylemans en verkocht zijn goed uitgeruste studio. Eerst ging hij in de leer als koksmaatje, onder meer in restaurant ‘t Laurierblad in Berlare. Aan het Antwerpse Museumplein vonden de twee de geschikte locatie voor hun project: Fair Food, een tafel voor eerlijk en betaalbaar eten en een podium voor ontwerpers die gebruikmaken van gerecycleerd materiaal. Het uitstalraam doet dienst als expositieruimte. Vorige maand was de vitrine gevuld met afvalplasticschalen van Rudi Respeel en juwelen van Ludovic Colpaert. Momenteel exposeren Machteld Heylen met grappige hoedjes en Tanja De Nijn van ‘Mosaïco Vetroso’ met bewerkte potjes.

Commerciëler oogt de spijskaart, die is opgebouwd uit eerlijke en gezonde gerechten tegen een makkelijk verteerbare prijs. Als het haalbaar is, wordt gekozen voor bio- of fair-tradeproducten. In de keuken staat Yann de Wilde. Hij is de kok die vroeger in de fotostudio hielp om de gerechten zo mooi mogelijk onder de lamp te krijgen. De helft van zijn bereidingen zijn ‘veggie’. Succesnummers zijn: terrine van roquefort (380 en 480 frank), quorn met kort gebakken Chinese kool, taugé en gember (380 en 480 frank), in sesam gewokte kalkoenblokjes met gegratineerde sla en zure room (380 en 480 frank), fettuccini met pittig gemarineerde scampi (380 en 480 frank), filet van struis met rauwgebakken groenten en driepeperroomsaus (595 frank), huisgemaakt yoghurtijs met munt (195 frank) en honing-sinaastaart (195 frank).

Wij proefden van een aantrekkelijk gepresenteerd en juist gekruid stapelgerechtje met wijting, broccoli, komkommer en een kruidenroomsausje (380 frank). Voor het hoofdgerecht roerbakte de kok groene en rode paprika met sojascheuten, geroosterde pinda’s en gebakken tofu (395 frank). Bij dit wokgerecht kwamen gebakken rijstkoekjes (395 frank).

De gerechten vallen in de smaak en het concept slaat aan, niet bij dogmatische vegetariërs, maar wel bij vlotte twintigers. Fair Food is voorlopig alleen ‘s avonds geopend. In mei komt daar verandering in: dan is men ook welkom voor de lunch. Misschien komen er dan ook jonge, dynamische zakenmensen over de vloer, die kiezen voor een eerlijke, gezonde hap die nog best betaalbaar is.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content