Fagron blijft onder verwachtingen

De cijfers van Fagron over het derde kwartaal voldeden niet helemaal aan de verwachtingen. De groepsomzet daalde op een vergelijkbare basis – zonder de in maart stopgezette activiteiten van Bellevue Pharmacy – met 1,1 procent tot 103,4 miljoen euro (-2,7 % bij constante wisselkoersen). De consensus lag op 107,3 miljoen euro. Na negen maanden daalt de vergelijkbare omzet met 2,5 procent tot 313,6 miljoen euro (+0,6 % bij constante wisselkoersen).

De absolute sterkhouder blijft Brazilië, dat in het derde kwartaal de omzet met 1,9 miljoen euro zag toenemen tot 24,4 miljoen euro (24 % van het groepstotaal). Bovendien was er door het herstel van de Braziliaanse real eindelijk een positief munteffect van 2,1 miljoen euro.

In Europa zakte de omzet met 2,2 miljoen tot 57 miljoen euro (56%). De vergelijkbare basis was wel sterk en 1 miljoen euro omzet viel weg door de verkoop van een faciliteit in Frankrijk eerder dit jaar.

De niet-steriele activiteiten in de Verenigde Staten (Freedom Pharmaceuticals) blijven onderhevig aan de gevolgen van de veranderde terugbetalingsvoorwaarden voor magistrale bereidingen. De omzet zakte er daardoor met 2,3 miljoen euro tot 18,8 miljoen euro (18,5%).

Fagron zal in het vierde kwartaal een substantiële afwaardering boeken op de goodwill gerelateerd aan Freedom (eind vorig jaar zo’n 60 miljoen euro). Als gevolg daarvan zien we per afdeling nog altijd een daling bij Essentials: -3,9 procent tot 51,3 miljoen euro (50,4 % van het groepstotaal), en na negen maanden -9,3 procent tot 157,7 miljoen euro (51,3%).

Bij Trademarks steeg de omzet met 9,9 procent tot 13,7 miljoen euro (13,4%), na negen maanden +2 procent tot 38,7 miljoen euro. Fagron Specialty Pharma Servicesboekte een stabiele omzet van 36,9 miljoen euro (36,2%), +8,6 procent na negen maanden tot 111,1 miljoen euro (36,1%).

Verkoop HL Technology

Alles zit op schema om de hypermoderne steriele faciliteit in het Amerikaanse Wichita in het eerste kwartaal van 2017 in gebruik te nemen. Fagron mikt er de komende drie tot vijf jaar op minstens 100 miljoen euro omzet. Het wordt een van de nieuwe groeimotoren van Fagron, maar het is duidelijk dat de nieuwe topman, Hans Stols, op meer mikt. Na de terugbetaling van drie uitstaande obligaties tegen juli 2017 ontstaat er binnen de heronderhandelde bankconvenanten opnieuw financiële ruimte voor groei. Stols ziet heel wat mogelijkheden, met naast de uitbreiding van het marktaandeel in de bestaande markten ook mogelijk overnames in nieuwe landen.

De kleinere afdeling HL Technology, een ontwikkelaar en producent van precisiecomponenten voor de orthopedisch specialisten, presteert dit jaar minder goed. De omzet is in het derde kwartaal met 15,4 procent gedaald tot 1,5 miljoen euro. Na negen maanden is er een daling met 16,7 procent tot 6,1 miljoen. Fagron overweegt HL Technology in de etalage te zetten.

De jaarverwachtingen van minstens 415 miljoen euro omzet en een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) tussen 85 en 95 miljoen euro (45,6 miljoen euro in het eerste semester) zijn bevestigd. Het aandeel presteerde de voorbije maanden zeer sterk en is bij gebrek aan triggers op de korte termijn toe aan een adempauze. We verlagen het advies naar houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content