Tien journalisten van Knack Weekend en Knack hebben een maand lang alle fabrieksvoeding geweerd. Een van de grootste bezorgdheden bij de deelnemers was de invloed op hun portemonnee. Uit berekeningen van het testpanel bli...

Tien journalisten van Knack Weekend en Knack hebben een maand lang alle fabrieksvoeding geweerd. Een van de grootste bezorgdheden bij de deelnemers was de invloed op hun portemonnee. Uit berekeningen van het testpanel blijkt dat het experiment voor de meeste deelnemers een break-evenoperatie was. Sommigen gaven zelfs minder geld uit, terwijl iedereen wel aangaf dat de producten uit bio en hoevewinkels en van marktjes met lokaal lekkers inderdaad duurder uitvielen dan wat ze standaard kochten. De verklaring daarvoor is drieledig. Iedereen perkte het aantal afhaalmaaltijden, restaurantbezoekjes en snacks onderweg drastisch in. Daarnaast bleek het eten dat ze wel konden kopen vaak voedzamer dan waar ze voorheen geld aan spendeerden. Ambachtelijk gebakken zuurdesembrood vult bijvoorbeeld veel meer dan de supermarktvariant, waardoor de groep minder brood hoefde te kopen. Ten derde steeg ook de appreciatie voor het eten dat het panel in huis haalde. Daardoor gebruikte de groep wat ze had beter en gooiden ze veel minder voedsel weg. Wat voorheen groenafval heette, was nu de basis van bouillon.