Extra jobs voor Pauwels in Mechelen

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Business in Irak? Transformatorenbouwer Pauwels uit Mechelen herstelt transformatoren in Irak en hoopt op belangrijke bestellingen. Een twintigtal Vlaamse firma’s gaat volgende week op Irak-prospectie in Koeweit.

“Wegens de onzekerheid hebben we Irak niet gebudgetteerd, we zijn wel bezig met het vernieuwen van installaties en dat kan spoedig uitmonden in de bestelling van een tiental nieuwe vermogenstransformatoren. Dus extra bestellingen en jobs voor Mechelen,” zegt Gerrit Schenck, sales manager van Pauwels Contracting. De transformatorenbouwer is sedert november 2003 een erkend toeleverancier van de drie Amerikaanse hoofdcontractors die belast zijn met het herstel van de elektriciteitstoevoer in Irak: Perini, The Washington Group en Fluor Daniel. Betaling wordt gegarandeerd door het CPA, de voorlopige autoriteit in Bagdad, Delcredere komt er niet aan te pas.

Via zijn lokale partner, General Electrical & Mechanical Engineering (GEME), is Pauwels al een kwarteeuw aanwezig in Irak. Tot het uitbreken van de oorlog leverde Pauwels via het Olie voor Voedsel-programma ( OVV) van de Verenigde Naties (zoals een twintigtal andere Belgische firma’s, wat goed was voor 115 miljoen euro export in 2002). Na de oorlog werden de lopende OVV-contracten overgedragen aan het VN-ontwikkelingsfonds UNDP, waarin België voor de heropbouw 3 miljoen euro stortte. Pauwels kon op een deel van die Belgische bijdrage terugvallen om onderdelen te leveren, nadat zijn OVV-contracten waren afgehandeld. Sinds november 2003 werk Pauwels rechtstreeks met de Amerikanen.

De sterke euro noemt Schenck de enige handicap in de samenwerking met de Amerikanen. Alle bedrijven in Irak, ook de partner van Pauwels (toen Alnaba), werden door de Amerikanen onwettig verklaard, maar het betalen van een waarborgsom bij de toekomstige centrale bank volstaat om te starten. Pauwels’ vertegenwoordiging, omgedoopt van Alnaba in GEME, is dan ook opnieuw operationeel met 25 medewerkers.

Ondertussen levert Atlas Copco vanuit Wilrijk al sedert het begin van de Amerikaanse inval via VS-hoofdcontractor Bechtel generatoren aan legereenheden van de coalitie.

Nú contacten leggen

Als één van de weinige westerse bedrijven in Irak is Pauwels niet aanwezig op de regionale beurzen van Amman (vorig weekend, met 300 deelnemers uit 20 landen) en Koeweit (19 tot 23 januari) voor de heropbouw van Irak (zie www.rebuild-iraq-expo.com). In Koeweit zullen twintig Vlaamse en twee Brusselse bedrijven naar contracten polsen (er zijn 1100 deelnemers uit 40 landen).

Mounif Kilani, handelsvertegenwoordiger van het Brussels Gewest in Koeweit: “Wie op termijn wil zakendoen in Irak, moet nú contacten leggen. Dat kan via Koweiti, Jordaniërs, Libanezen, Syriërs die producten kopen en op eigen risico naar Irak brengen. Men moet wel het kaf van het koren kunnen scheiden.” Zijn Waalse collega in Amman, Laurent Piérart, beklemtoont dat Belgische uitrustingsgoederen evenveel kans maken als pakweg Italiaanse, vooral na de machtsoverdracht aan een Iraakse regering in juni. “Maar men moet zich nu positioneren, zowel bij Amerikaanse en Britse toeleveringsbedrijven, als bij bedrijven van andere donorlanden of van ondernemers uit de buurlanden van Irak.”

Voorlopig vanuit een buurland

Pascal Hoyez vertegenwoordigt met zijn privé-firma Advanced Industrial & Engineering Consulting in de Jordaanse hoofdstad een aantal westerse bedrijven. Hij nuanceert: “Het gaat erg traag. Wie dergelijke conferenties en beurzen bijwoont, hoort al maanden dezelfde beloften. Nieuwkomers kunnen er wel contacten leggen met zakenmensen uit de regio, die in Irak connecties hebben. Dat opent perspectieven, voor zover men regelmatig terugkeert om banden te smeden. Let wel op dat je product het verschil kan maken, want de concurrentie van Syriërs, Indiërs en Maleisiërs is groot.”

Pauwels en Atlas Copco zijn koplopers, omdat ze plaatselijk ingeburgerd zijn. “De tijd is rijp voor nieuwkomers, maar op het ogenblik werkt men best vanuit een buurland,” zegt André Gheysen van De Smet Technologies & Services in Dubai. De onveiligheid in Irak is groot, mobiele telefonie is er pas vanaf maart of april, luchtverbindingen met Bagdad zijn er nog niet. “We hebben vijf dagen gezocht om een transporteur te vinden,” vertelt Hoyez. Het ging om vervoer naar Bagdad van twee containers jonge aardappelplantjes van Gembloux Plants uit Waals-Brabant.

Erik Bruyland

Business in Irak:

van herstellingen

naar bestellingen voor transformatorenbouwer Pauwels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content