EXIT GENERALE ?

OORLOGSKAS SLINKT.

Als Suez in het kader van de fusie met Lyonnaise des Eaux zijn aandeelhouders een “superdividend” betaalt van naar schatting 3,5 miljard Franse frank, zal de oorlogskas van Suez sterk afnemen. “De gunstige cash-situatie was nochtans de belangrijkste reden om tot een fusie over te gaan,” klinkt het bij Merill Lynch. “Suez zal dus niet-strategische participaties moeten verkopen om La Lyonnaise te kunnen laten investeren.”

Volgens Jacques Loussert, analist van Dresdner Kleinwort Benson, zal Gérard Mestrallet geleidelijk de bancaire participaties, zoals Sofinco en de Generale Bank, afstoten. “Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor industriële aandelen, zoals Union Minière en Arbed,” voorspelt hij. “Met de opbrengst kan Suez investeren in de kernbusiness : nutsbedrijven.”

Een ex-medewerker van de Generale (nu analist in Londen) : “Het is de vraag of Suez de aandelen van Fortis, UM en de Generale Bank op de markt zal verkopen of via een onderhandse plaatsing. Ik ben benieuwd hoe de Belgische autoriteiten zullen reageren op een private placement à la belge, een controleverschuiving zonder een bod op alle aandelen.” Sommige commentatoren voorspellen al dat Albert Frère himself de Generale-holding (min Tractebel) zal overnemen, wat verklaart waarom hij gretig inging op de uitnodiging om via Electrafina in Suez te participeren (voor 8 %).

Agnes de Petigny, analiste bij S&P Rating Service (Parijs) : “De toekomst van de Generale Maatschappij is mij een raadsel. Het is een tussenholding met veel schulden. Maar waar is de waarde voor de aandeelhouder ? Als hij opteert voor een operationeel bedrijf, kan hij beter aandelen van Tractebel, de Generale Bank of Fortis kopen. Als hij een aandeel wil van een holding, kan hij beter beleggen in het overkoepelende Suez/Lyonnaise des Eaux. Wil hij investeren in schulden, liggen obligaties voor de hand. Het nut van de Generale Maatschappij in feite een sicav zonder toegevoegde waarde is erg twijfelachtig, zeker als Suez/Lyonnaise radicaal de weg opgaat van een nutsholding.”

Mark Hoge, analist van de banksector bij Crédit Suisse First Boston, ziet alvast mooie perspectieven : “Het strategisch belang van de Generale Bank lijkt af te nemen voor Suez. In ieder geval opent de operatie Suez/Lyonnaise perspectieven voor een alliantie met BBL.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content