Exclusief voor Trendslezers: golfen in Spanje met pro David Petrie

Van dinsdag 2 tot en met zondag 7 oktober kunt u samen met Trends en ‘golf pro’ David Petrie een onvergetelijk golfavontuur beleven. Plaats van afspraak: twee wondermooie golfcourts aan de Spaanse Costa de la Luz.

Hij is niet de eerste de beste, de sportverantwoordelijke voor de Spanjereis van de Trends Golf Academy. De Schot David Petrie (39) woont sinds 1989 in België en is head pro bij de club De Palingbeek. Maar Petrie is eveneens directeur van Compatible Golf, een concept met een zeer specifieke filosofie: een eenvoudige en logische structuur uitbouwen om alle soorten golfspelers een vlottere en betere opleiding te bezorgen. Van debutanten tot topspelers. Petrie gaat daarbij uit van de nieuwste elektronische toepassingen die spelers helpen om de beste swing te vinden. Maar tegelijk helpt hij ze ook het materieel te kiezen dat het best bij hun manier van spelen past.

“Het is altijd mijn grote doel geweest om alle soorten golfspelers zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan hun sport,” zegt Petrie. “Dat betekent niet alleen debuterende spelers opleiden, maar ook talent laten groeien. Zoals de studenten van de Top Sport-golfschool in Hasselt. Voor de coaching vind ik inspiratie bij de Engelsman Pete Cowen, een echte topper. Hij geeft het perfecte advies aan spelers – voor een weekend, als ze dat vragen – maar doet ook sterspelers winnen zoals Henrik Stenson, Lee Westwood, Thomas Bjorn, Darren Clarke of vroeger Ian Woosnam. Pete Cowen heeft de buitengewone gave om op alle niveaus te doceren met heel eenvoudige en duidelijke principes. Het blijft altijd heel basic. Eigenlijk zijn de principes altijd dezelfde, of het nu om amateurs gaat of om de beste Belgische profspelers zoals Didier de Vooght, die zich ook door hem liet coachen.”

Het programma

Deelnemen aan een golfreis met een meertalige persoonlijkheid als David Petrie (die vergezeld zal zijn door een nog aan te duiden collega teaching pro) is natuurlijk een buitenkansje. De man, die een jarenlange ervaring heeft, heeft een uitstekend programma samengesteld.

“De twee golfcourts waarop we zullen spelen tijdens deze reis , Arcos Gardens en Sherry Golf, bevinden zich in de buurt van Sevilla. Het zijn eerder glooiende terreinen die heel Amerikaans aandoen. Er staan bomen en ze vergen dus een doeltreffende combinatie van slagen. Uiteraard gaat het om banen van een uitmuntende kwaliteit. Ik ken het tweede parcours zeer goed, want ik speelde er zelf al vaak. Het eerste ken ik minder, want het werd pas vorig jaar aangelegd. De technische omkadering is zo opgezet dat iedereen hier zijn doel zal bereiken: dat kan gaan van gewoon proeven van een nieuw parcours tot werken aan de eigen ontwikkeling. Alles is mogelijk. Een uur op voorhand trekken we naar de practice en werken we aan een bepaalde slag, afhankelijk van de vragen die uit de groep komen. Daarna trekken we naar het terrein. Daar spelen de twee pros elk drie holes. We ronden af met een kleine debriefing die ons dan helemaal moet klaarstomen om de volgende dag opnieuw te beginnen. Uiteraard zijn er ook andere activiteiten, die onder de noemers toerisme, gastronomie en oenologie vallen. Dit is geen stage voor de Europese Tour met twaalf uur golf per dag.” ( lacht)

Doeltreffend golfen

In de filosofie van David Petrie stoelt een goede swing op drie pijlers: evenwicht, coördinatie en timing. “Die moet je altijd eerbiedigen, ongeacht het niveau dat je als speler haalt. Voor iedereen heb je een andere benadering nodig: de ene is jonger dan de andere, leniger of handiger, heeft een verleden als sporter of juist niet, kan wel of niet op de juiste manier roteren achter de bal. Als je golf doceert volgens onze filosofie, dan mag je nooit vergeten dat iedereen een andere swing heeft. Die beweging wordt immers bepaald door een groot aantal persoonlijke parameters. Ook het mentale aspect hangt af van het spelniveau. Een debutant zal altijd scherp gemotiveerd zijn, en dan moet je dat enthousiasme op de juiste manier kunnen geleiden. Een meer ervaren speler die wil presteren, moet je op een andere manier opvangen.”

Soms lijkt het alsof Petrie het technische aspect over het hoofd ziet en vooral aan de feeling wil werken. “Bij het aanleren van een sport gelden dezelfde principes als bij de bouw van een huis,” zegt hij. “Je moet eerst de funderingen gieten. Dat is de houding. Dan pas komen de muren, verdieping na verdieping. Dat is het aanleren van de swing, die almaar breder en mechanischer wordt. Uiteindelijk komt het dak: je leert dezelfde beweging constant herhalen.”

De Schot waakt erover dat zijn assistenten constant zijn filosofie volgen, zoals hij die met succes toepast bij De Palingbeek (18 holes), Ieper Open (9 holes), Wellington Oost- ende (6 holes en binnenkort 9), Sterrebeek en Beveren (beide 6 holes en binnenkort 9). Sterrebeek moet uiteindelijk een 18 holes worden met een academie van 6 holes, hotel, tennisclub, kantoor en seminarieoord. Petrie heeft ook een pro shop in De Palingbeek en organiseert de materieelkeuze voor de andere shops, zodat het concept van de Compatible Golf zou worden doorgetrokken tot het materieel. Het is nu eenmaal belangrijk dat iedere speler de clubs vindt die perfect bij hem passen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content