Europese financiële waakhonden luiden alarmbel

De drie Europese financieeltoezichthouders hebben vorige week hun gezamenlijke rapport over de risico’s voor het financiële systeem gepubliceerd. Overal in Europa doven de steunmaatregelen uit waarmee de overheden hun burgers en bedrijven ondersteunden tijdens de pandemie. Dat maakt de kredietportefeuilles van de banken kwetsbaar. Het toezichthouderstrio maant de Europese banken aan om de komende maanden nog voldoende provisies aan te leggen voor mogelijke faillissementen en kredietverliezen als gevolg van die verminderde steun.

Ook de stijgende inflatie is een risico voor de financiële markten. Als die aanhoudt, kan de rente op obligaties stijgen, wat op zijn beurt de aandelenkoersen kan doen kelderen. Bovendien namen de beleggers het afgelopen jaar heel wat risico’s. Dat leidde tot uitwassen zoals de Reddit-gekte rond GameStop en het instorten van het hefboomfonds Archegos. De volatiliteit zal de komende kwartalen niet verminderen, zeggen de Europese waakhonden.

Tot slot blijven cyberaanvallen een van de grootste risico’s voor het Europese financiële systeem. In de afgelopen tien jaar is het aantal cyberaanvallen verdrievoudigd, en de financiële sector is een van de voornaamste doelwitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content