‘Europese aandelen zijn nog niet duur’

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand is het de beurt aan Guy Lerminiaux, partner en hoofdstrateeg institutioneel vermogensbeheer bij Petercam.

De EuroStoxx50-index is sinds Nieuwjaar met bijna 20 procent gestegen. De Bel-20 noteert 15 procent hoger dan drie maanden geleden. Ondanks die sterke hausse is de waardering van Europese aandelen “historisch bekeken aantrekkelijk”, vindt Guy Lerminiaux, de hoofdstrateeg institutioneel vermogensbeheer van Petercam. “Europese bedrijven profiteren van verscheidene factoren: de zwakke euro, de goedkope olie, sterke balansen en het obligatie-inkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Vooral tegenover Amerikaanse aandelen zijn de waarderingen vrij aantrekkelijk. Bovendien rekenen we op stijgende winstgroeiverwachtingen. De eurozone is op weg naar een groei van 1 tot 1,5 procent. Na lange tijd komt er weer goed nieuws uit die regio.”

1 GDF Suez

“Ondanks zijn sterk gedifferentieerde businessmodel wordt de nuts-leverancier GDF Suez zwaar getroffen door de dalende olie- en gasprijzen, de droogte in Brazilië (waar het waterkrachtcentrales heeft) en het stilleggen van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Maar we verwachten dat de fundamentele groeifactoren opnieuw de bovenhand nemen op die eenmalige tegenvallers en hechten meer waarde aan het groeipotentieel op lange termijn. Bovendien denken we dat GDF een duurzaam dividend uitkeert. Het aandeel heeft een brutodividendrendement van meer dan 5 procent.”

Beurs: Parijs, ticker: GSZ

2 Novartis

“Tegen het huidige niveau is het Zwitserse farmabedrijf Novartis een aantrekkelijke belegging. Dat heeft te maken met het potentieel op marge-expansie, een gevolg van de transformatie van de productpijplijn. De drie businesslijnen — Pharmaceuticals, Eye Care en Biosimilars — moeten de bedrijfswinstmarges doen toenemen. De oprichting van Novartis Business Services, dat synergie over de businesslijnen creëert, brengt de kosten fors naar omlaag. De pijplijn ziet er veelbelovend uit. Vijftig projecten zitten in de middelste tot laatste ontwikkelingsfase. Dat moet de omzetgroeidoelstellingen op lange termijn veiligstellen.”

Beurs: Zurich, ticker: NOVN

3 SABMiller

“De Europese brouwer SABMiller staat sterk in snel groeiende opkomende landen en moet daardoor een snelle structurele volumegroei kunnen optekenen. In Latijns-Amerika, Afrika en de Aziatische groeilanden is de bierconsumptie per capita nog laag. Bovendien heeft SABMiller een relatief grote prijszettingsmacht, omdat het in veel van die landen het nummer één is. De brouwer staat sterk op geconsolideerde markten, waar nog veel potentieel is om de marges te verbeteren door kostenbesparingen.

“Bovendien bevindt de relatieve waardering van SABMiller, zowel in verhouding met andere voedingsgroepen als brouwers, zich dicht bij het laagste peil van de afgelopen vijf jaar. SABMiller is ook nog een overnamedoelwit. We denken dat de kans groter dan vroeger is dat de groep in de komende twaalf maanden wordt overgenomen.”

Beurs: Londen, ticker: SBMRY

4 Shell

“Ondanks de weinig opbeurende vooruitzichten voor de oliesector, na de daling van de olieprijs, denken we dat Royal Dutch Shell een solide positie heeft. Shell heeft de sterkste balans en het hoogste dividend van zijn sectorgenoten. Als de olieprijzen geleidelijk stijgen, verwachten we een geleidelijke verbetering van de dividend-coverratio, ofwel het aantal keren dat het dividend kan worden betaald met de jaarwinst.”

Beurs: Amsterdam, ticker: RDSA

5 Schroders

“De financiële instelling Schroders beschikt over een kritische schaal en diversiteit in vermogensbeheer en private banking. De groep is uitstekend gepositioneerd in de financiële sector. Het aandeel heeft een opwaarts potentieel als de financiële markten zich positief blijven ontwikkelen. Schroders is ook succesvol in het aantrekken van nieuw beleggingskapitaal bij institutionele en particuliere beleggers. Het concurreert met passieve fondsen en trackers door in te zetten op multi-assetfondsen en actief beheerde fondsen. Ook de kapitaalpositie van Schroders is bijzonder sterk.”

Beurs: Londen, ticker: SDR

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content