Europese aandelen waren zelden zo goedkoop

JAMES ROSS "Deze crisis zal de robotisering, de digitalisering en cyberbeveiliging versnellen."

Verschillende actieve fondsbeheerders hebben bewezen wat ze waard zijn tijdens de beurscrash in februari en maart.

Tussen 19 februari en 19 maart verloren aandelen gemiddeld 35 procent van hun waarde. De snelheid van die crash was nooit gezien: in minder dan twintig dagen doken de aandelenkoersen 20 procent lager. In 1929 en 1987 duurde het dertig à veertig dagen voor zich een crash van die omvang voltrok”, zegt Adrien Bommelaer, de beheerder van Echiquier Major SRI Growth Europe, een fonds met Europese aandelen.

Een van zijn collega’s, James Ross, die verantwoordelijk is voor het Janus Henderson Horizon Pan European Equities-fonds, wijst erop dat aandelen na een correctie van 35 procent het jaar daarop doorgaans goed presteren. Hij waarschuwt: “Het economische nieuws zal de komende kwartalen negatief blijven.” Maar hij voegt eraan toe dat niet enkel de resultaten van 2020 en 2021 belangrijk zijn.

Fabio Riccelli, de beheerder van Fidelity European Dynamic Growth, vindt dat beleggers zich niet mogen laten meeslepen door slecht nieuws. “De intrinsieke waarde van een bedrijf wordt niet bepaald door de komende zes of twaalf maanden, maar door de kasstromen die het op lange termijn kan genereren. Net zoals alle andere pandemieën die de mensheid in het verleden heeft ondergaan, zal covid-19 uiteindelijk worden verslagen.”

Bommelaer wijst erop dat de grote thema’s voor de lange termijn – zoals onderwijs, veiligheid, digitalisering en energietransitie – overeind zijn gebleven. Beleggingsfondsen die altijd al de nadruk hebben gelegd op kwaliteit, doorstonden de crash het best. Weinig schulden, een voordeel op de concurrentie en een sterk management zijn enkele kenmerken van kwaliteitsbedrijven. Volgens Carl Auffret, de beheerder van DNCA Invest Growth Europe, zijn beleggers sinds het begin van de crisis enorm bezorgd om de schulden. Bedrijven met hoge schulden krijgen moeilijker toegang tot de obligatiemarkten en ook het risico op een verwaterende kapitaalverhoging is groter.

Niet alleen verliezers

“Er zijn ook bedrijven die nu meer waard zijn op de beurs dan eind vorig jaar”, brengt Laurent Dobler, medebeheerder van Comgest Growth Europe, in herinnering. Denk maar aan spelers in de gezondheidszorg, zoals het Zwitserse chemie- en biotechnologiebedrijf Lonza, het Deense Coloplast, dat medische hulpmiddelen en diensten verkoopt, en de farmabedrijven Novo Nordisk en Roche. Ook een betaalbedrijf als Adyen, dat oplossingen biedt voor betalingen via internet, hield goed stand tijdens de beurscorrectie. “Bedrijven in de luchtvaartsector, zoals Amadeus, Ryanair en MTU Aero Engines, zijn afgestraft”, voegt Dobler eraan toe.

“Zodra deze crisis voorbij is, zal het verschil tussen goed geleide kwaliteitsbedrijven en andere bedrijven nog duidelijker zijn dan in het verleden”, zegt Dobler. “Er zal nog altijd vraag zijn naar de luxe- en verzorgingsproducten van LVMH, EssilorLuxottica en L’Oréal. De productie van chips zal nog altijd niet zonder de technologie van ASML kunnen. Bedrijven zullen nog altijd software van SAP nodig hebben om hun zaken goed te beheren.”

Maarten Geerdink, de beheerder van NN European Equity, verwacht dat de financiële markten, dankzij de steunmaatregelen van de overheden en de centrale banken, zullen voorlopen op het economische herstel. “Deze correctie geeft beleggers de kans met een korting van 30 procent in aandelen te stappen. Die kans zal niet gauw terugkomen.” Hij heeft wel de blootstelling van zijn fonds aan de financiële sector sterk verminderd, omdat de banken hun dividenden schrappen, vaak veel schulden hebben en erg gevoelig zijn voor de economische conjunctuur.

Duurzaamheid voorop

Veel beheerders vinden het meer dan ooit het moment om een langetermijnvisie te hanteren en te profiteren van de beurscorrecties. Carl Auffret zegt dat hij veel actiever was tijdens de correctiefase dan anders. Hij gooide enerzijds aandelen als Amadeus (luchtvaart) en Soitec (halfgeleidermaterialen) buiten en verlaagde de blootstelling aan luxe, chemie en bepaalde segmenten van de technologiesector. Hij pikte anderzijds onder meer de specialist in hygiëneproducten Reckitt Benckiser op en een aantal namen in de gezondheidszorg. Die sector maakt nu meer dan 40 procent van de portefeuille uit.

Bij Comgest klinkt een vergelijkbaar verhaal. Volgens Laurent Dobler biedt deze crisis de kans om aandelen te kopen van bedrijven die hij al lang op het oog had, maar voordien te duur waren. “We hebben onze posities in Unilever en Coloplast afgebouwd, twee aandelen die goed presteerden tijdens de correctie”, legt hij uit. “In ruil hebben we het groeiprofiel van het fonds verhoogd door posities op te bouwen in Temenos en Amplifon, twee bedrijven die profiteren van de vergrijzing en de digitalisering.”

Voor Ann Steele, de beheerder van het Threadneedle – Pan European Equities Fund, mag de correctie de beweging naar duurzame investeringen niet in gevaar brengen. “De veerkracht van de resultaten en de schuld werden duidelijk gewaardeerd tijdens de correctie, maar dat betekent niet dat duurzaamheid volledig wordt genegeerd.” Ze verwacht dat bedrijven met een duurzaam profiel in het herstel zullen vooroplopen.

De beheerders verwachten dat de coronacrisis structurele gevolgen voor de lange termijn kan hebben. “Deze crisis zal de trends versnellen die al aanwezig waren in de economie, zoals de robotisering, de digitalisering en cyberbeveiliging”, zegt James Ross. Er zijn niet alleen positieve gevolgen, want er zijn ook bedrijven die voordien als veilig te boek stonden, zoals fitnesscentra, die nu plots met veel wantrouwen worden bekeken.

Europese aandelen waren zelden zo goedkoop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content