EUROPEAN VOICE. IN HISTORISCH PERSPEKTIEF

Lezen is de hobby van de 34-jarige journaliste Jacki Davis. Vooral historische werken. Maar daar heeft ze momenteel weinig tijd voor. “Elke dag is tegenwoordig vijf uur te kort, ” zegt ze. Davis is hoofdredaktrice van European Voice, een nieuw initiatief van de Britse uitgeversgroep The Economist (vooral bekend van het gelijknamige blad). European Voice verschijnt sinds begin deze maand elke week en is volledig gewijd aan berichtgeving over de Europese Unie. Davis geeft leiding aan de tienkoppige redaktieploeg die haar basis heeft in Brussel.

Ze kan zich geen interessantere job indenken. Vanaf het ogenblik dat ze drie jaar geleden naar Brussel kwam om er korrespondent van de Londense krant Daily Mail te worden bij de Europese Gemeenschap, is ze gefascineerd door het tema van de Europese eenwording. In Brussel voelt ze de polsslag van de moderne geschiedenis kloppen. “Toen ik hier arriveerde, wist ik nagenoeg niets van Europese politiek, ” zegt ze, “maar ik werd onmiddellijk in het water gegooid en moest zwemmen. Twee weken na mijn aankomst, in mei 1992, vond het Deens referendum plaats. “

Vandaag staat er weer geschiedenis te gebeuren. “We beleven een cruciaal moment. Het gevaar is niet denkbeeldig dat de Europese konstruktie in elkaar stort. Dat zou ik persoonlijk zeer betreuren, maar het zijn opwindende tijden. ” Davis’ fascinatie heeft ongetwijfeld te maken met haar akademische achtergrond. Ze heeft een diploma in de moderne geschiedenis van de universiteit van Oxford. Haar journalistieke carrière begon ze bij een lokaal blad in Buckingham. Daarna was ze zes jaar redaktrice voor konsumentenzaken bij de Daily Mail en vervolgens Europese korrespondente in Brussel. Het schrijven over Europa voor een volksblad als de Mail vond ze ietwat frustrerend : ze wilde meer diepgang.

European Voice mikt niet op een groot, maar wel op een invloedrijk publiek. “Het gaat niet om kwantiteit, wel om kwaliteit. Onze adverteerders moeten weten dat ze de juiste personen bereiken, ” legt Davis uit. De Economist-groep bezit reeds een gelijkaardig én suksesvol blad in Washington, dat zich uitsluitend bezighoudt met berichtgeving over het Amerikaans Kongres.

Thans moet Jacki Davis ontzettend hard werken. “Geeft niet, ” zegt ze. “Het lanceren van een blad is opwindend. Ik hou daarvan. De adrenaline stroomt. ” Davis woont in Genval met een journalist van een Brits persagentschap en diens twee kinderen. Zodra European Voice goed en wel gelanceerd is, zal ze weer wat meer tijd hebben voor haar huisgenoten. En voor de lektuur.

JACKI DAVIS (EUROPEAN VOICE). “In Brussel klopt het hart van de moderne geschiedenis. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content