‘Europa zonder valkuilen’

Het fonds JP Morgan Funds – Europe Dynamic wil munt slaan uit marktanomalieën in Europa.

Het fonds JP Morgan Funds – Europe Dynamic beheert meer dan 1,5 miljard euro aan activa. Morningstar bekroonde het met vier sterren dankzij de topjaren in 2012 (+23 %) en 2013 (+33 %). De beheerders gaan uit van een kwantitatief model dat alle Europese markten analyseert. Ze speuren naar bedrijven met een dynamische winstgroei en financiële resultaten van goede kwaliteit, waarvan het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is.

“We zijn uit op marktanomalieën die worden veroorzaakt door menselijk gedrag”, zegt medebeheerder Jonathan Ingram. “We vermijden bijvoorbeeld directies die te zelfverzekerd zijn of bedrijven waarover alle analisten unaniem zijn. Het is heel gemakkelijk voor een fondsbeheerder om zich te laten meeslepen door modetrends, zoals schaliegas. Daarom is het belangrijk over duidelijke waarderingscriteria te beschikken, zodat we behavioral biases (gedragsvalkuilen) vermijden.”

De beheerders bepalen ook een active sharepercentage — het percentage van de portefeuille dat afwijkt van de referentie-index, de MSCI Europe. Jonathan Ingram: “Ons active share is over het algemeen hoog, boven de 50 procent. Als de volatiliteit toeneemt, verhogen we het aantal minder volatiele bedrijven buiten onze referentie-index, om de impact van de volatiliteit te beperken.”

Overwogen en onderwogen

De posities worden gekozen op basis van een bottom-upselectie, die wordt vertaald in een overweging van bepaalde landen of sectoren. Op dit moment is het fonds bijvoorbeeld overwogen in cyclische consumptie, en vooral in autoconstructeurs. “De gemiddelde leeftijd van auto’s in Europa bedraagt vandaag bijna negen jaar. Bij wagens die zo veel jaren op de teller hebben, vallen de onderhoudskosten vaak hoger uit dan de aankoop van een nieuwe auto. Als de conjunctuur verder blijft herstellen, denken wij dat dit segment een van de eerste is om daarvan te profiteren.” Omgekeerd is het fonds onderwogen in uitrustingsgoederen, vanwege de te hoge waardering van veel bedrijven in die sector.

Het fondsheeft ook een vrij grote positie in AB InBev. “Wij waarderen die groep vooral om de kwaliteit van haar management, om haar capaciteit om synergie te creëren in een sector die zich blijft concentreren en om haar positieve houding tegenover de aandeelhouders.”

Binaire gebeurtenissen

De beheerders zijn ook voorzichtig als het risico bestaat op onverwachte gebeurtenissen — op het niveau van een onderneming, een land of de Europese Centrale Bank — die de koers sterk negatief kunnen beïnvloeden. De beheerders hebben de intentie daartegen vooraf maatregelen te nemen via afgeleide producten, om de portefeuille te beschermen. “We willen dat de prestatie van het fonds een weerspiegeling is van de aandelen die we kiezen, en niet van gebeurtenissen waarover we geen enkele controle hebben”, aldus Ingram.

JP Morgan Funds – Europe Dynamic

Isin-code: LU0210530662

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content