Europa in de uitverkoop

Het Global Discovery Fund van Franklin Templeton Investments belegt in aandelen uit de ontwikkelde landen, met een voorkeur voor de Verenigde Staten. Europa is niet langer in trek bij de beheerders.

KARINE HUET

KARINE HUET

Het Global Discovery Fund van Franklin Templeton Investments heeft zowel op één, op drie als op vijf jaar een positief rendement gehaald. Er zijn maar weinig aandelenfondsen die daaraan kunnen tippen. Philippe Brugère-Trelat, een van de beheerders, licht de strategie van zijn fonds toe.

PHILIPPE BRUGÈRE-TRELAT. “Het fonds richt zich op de ontwikkelde markten. We beleggen niet in de groeilanden, omdat we vinden dat onze expertise in dat domein minder groot is. Maar ook de Chinese beurs van Hongkong valt onder onze definitie van de ontwikkelde markten. Met de term ‘discovery’ bedoelen we dat het fonds de wereld verkent op zoek naar aandelen met potentieel.”

Wat is de beste strategie in de moeilijke marktomstandigheden van vandaag?

BRUGÈRE-TRELAT. “De markten zijn al enkele jaren erg volatiel. We vinden dat niet prettig, maar we hebben geleerd hoe we daaraan het hoofd moeten bieden. Zo gaan we actief op zoek naar ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen – doorgaans komen we dan uit bij defensieve waarden – en aandelen met een sterk stijgingspotentieel. Daarmee bouwen we een ruime veiligheidsmarge in en kunnen we marktschokken beter opvangen. Ook diversificatie is belangrijk, om de risico’s optimaal te spreiden. In de portefeuille hebben we vandaag een honderdtal posities.”

45 procent van het fonds is belegd in Amerikaanse aandelen. Waarom?

BRUGÈRE-TRELAT. “We zijn op dit moment geen fan van Europa, en daarmee staan we niet alleen. We hebben het gewicht van Europese aandelen – vooral van de Europese financiële sector – in de portefeuille afgebouwd om de risico’s te beperken. We beleggen liever in Amerikaanse farmaceutische aandelen, waaronder Medtronic, Amgen, Eli Lilly en Pfizer. Hun koersen zijn sterk teruggevallen door de onzekerheid in de Verenigde Staten over de hervorming van de gezondheidszorg, die president Barack Obama in gang heeft gezet. In Europa gaat onze voorkeur eveneens uit naar de farmaceutische sector, met aandelen zoals Roche en Sanofi.

“We hebben ook altijd belegd in de voedingssector, met aandelen zoals Kraft Foods, Pernod-Ricard of British American Tobacco. Die bedrijven hebben het voordeel dat ze een hoge cashflow genereren. Bovendien hebben ze een solide balans, bieden ze aantrekkelijke dividenden en zijn ze op dit moment goedkoop. We beschouwen ze als goedehuisvaderaandelen.”

FRANKLIN MUTUAL GLOBAL DISCOVERY FUND

ISIN-code: LU0211331839

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content