Europa, hou Vande Lanotte tegen…

Want straks begaat onze minister van Begroting nog een ongeluk. Johan Vande Lanotte ( SP.A) wil immers de pensioenkas van Belgacom potverteren. Intussen wordt de hele operatie verkocht alsof ze een zegen is voor de openbare financiën, terwijl de overheid er op termijn geen rode duit aan verdient.

Om Belgacom beursrijp te maken, neemt de federale overheid de pensioenverplichtingen ter waarde van 5 miljard euro van het telecombedrijf over. In ruil erft de overheid de pensioenkas van Belgacom, waarin het bedrijf eerst nog 1,4 miljard moet bijstorten om ook tot een som van 5 miljard te komen. De staat wil de activa nog voor nieuwjaar verkopen en hoopt zo 5 miljard euro handje contantje te verdienen. Eigenlijk brengt de staat dus het pensioenfonds van Belgacom naar de beurs.

Nu wil Johan Vande Lanotte die opbrengst als een courante inkomst bijschrijven op de lopende begroting. Gelukkig moet Eurostat zijn toestemming geven voor deze vorm van creatief boekhouden en hopelijk doet Europa dat niet.

De 5 miljard dient immers om de pensioenen van morgen te betalen, niet om dat bedrag vandaag op te souperen. Als Vande Lanotte wél zijn zin krijgt, worden binnen de kortste keren met die 5 miljard euro de lopende begrotingscijfers vervalst. De overheid zal zichzelf rijk denken en 5 miljard andere euro’s (2 % van het bruto binnenlands product) extra uitgeven. Euro’s die zouden moeten dienen om de nog altijd torenhoge staatsschuld af te bouwen, zoals iedereen die begaan is met het vergrijzingsvraagstuk de regering met aandrang adviseert.

Speelt Verhofstadt II het spel wel eerlijk, dan zal de regering in 2003 een surplus van 2 % moeten boeken om een begroting in evenwicht af te leveren. Wie durft daar zijn hand voor in het vuur steken?

Paars is eerder in staat om de pensioenkas van Belgacom meteen uit te geven en in 2003 zonder gêne een begroting in evenwicht te presenteren waarin in werkelijkheid een gat van 5 miljard euro gaapt tussen courante inkomsten en uitgaven.

Het is stuitend dat dezelfde regering die zo laks omspringt met geld dat is opzijgezet voor het pensioenvraagstuk, zichzelf op de borst klopt met het Zilverfonds. Het is trouwens of 5 miljard euro in het Zilverfonds of 5 miljard schuldafbouw. Niet en en, zoals de overheid ons wil laten geloven. Dat is een dubbeltelling. De regering kan niet letterlijk een euro in twee bijten, ze kan het niet eens figuurlijk. Het Zilverfonds is wel een handigheidje om geld te reserveren voor de pensioenen. De overheid geeft dus impliciet toe dat ze zichzelf niet vertrouwt.

Nog volgens de regering zou het Belgacom-geld, als het niet wordt uitgegeven tenminste, de staatsschuld met 2 % laten zakken. Momentje. De bruto staatsschuld zakt weliswaar met 2 %, maar ook de verplichtingen van de overheid stijgen met 5 miljard euro. Per saldo verandert er dus geen zier aan de staatsschuld en het is die nettoschuld die economisch van belang is. Europa, hou die fraude tegen. Daan Killemaes

Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content