Euronext Brussel verschraalt verder

Danny Reweghs

De West-Vlaamse ondernemer Patrick Vanhalst doet in overeenstemming met de familie De Cuyper een bod van 471 miljoen euro, of 235 euro per aandeel, op de Oost-Vlaamse petspecialist Resilux. Dat is een fair bod, tegen 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Toch kunnen we er niet helemaal gelukkig mee zijn, want de verdere verschraling van het aanbod op Euronext Brussel dreigt.

Het bod op Resilux is geen alleenstaand geval. Dit jaar verdween met Sioen nog een familiebedrijf met een lange beurstraditie van de tabellen, tegen een eerlijke prijs van 23 euro per aandeel. Bij Orange Belgium probeerde de Franse referentieaandeelhouder met een opportunistisch, karig bod van 22 euro per aandeel het bedrijf van de beurs te halen. Gelukkig ging dat niet door. En bij Recticel weert het management onder leiding van Olivier Chapelle zich als een duivel in een wijwatervat om een overname tegen de te lage prijs van 13,50 euro per aandeel door het Oostenrijkse Greiner te verhinderen.

Er zijn ook wel nieuwkomers op Euronext Brussel. Met Azelis Group trok de beurs voor het eerst sinds lang zelfs een bedrijf met een stevige marktkapitalisatie aan. Maar de nieuwe noteringen komen er maar mondjesmaat. We zien absoluut geen dynamiek zoals in de Verenigde Staten en andere Europese landen als Nederland en Zweden. En dat is een spijtige zaak. Vooral nu flink wat nieuwe particuliere beleggers – inclusief jongeren – de weg naar de beurs hebben gevonden. Normaliter mag je niet rouwig zijn als een bedrijf tegen een correcte prijs van de beurs wordt gehaald. Maar op de Brusselse beurs ligt dat toch anders, omdat het snel aanvoelt alsof er een bijkomende leemte ontstaat.

We zien in Brussel geen dynamiek zoals in de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content