Euronext, blijf van Londense beurs af

Dirk Van Thuyne Freelance journalist

Languit liggend op haar canapé steekt Clara Furse nog een druifje in haar mond. De topvrouw van de London Stock Exchange (LSE) kreeg zonet bezoek van Werner Sei-fert, haar collega bij Deutsche Börse. De bruidsschat die hij bij zich had, schitterde haar in de ogen, maar het boterbriefje keerde voorlopig ongetekend terug naar Duitsland. Reikhalzend kijkt Clara Furse nu uit naar wat Jean-François Théodore van Euronext haar te bieden heeft. De Franse topman kan proberen om zijn charmes uit te spelen, maar de hoeveelheid euro’s in zijn aktetas zal ongetwijfeld meer indruk maken bij de topvrouw van het beursgenoteerde LSE.

Londen is Europa’s grootste beurs en ligt bovendien in het financiële hart van ons continent. Wie ook de hand van Clara Furse krijgt, de nieuwe combinatie wordt veruit de grootste marktpartij in Europa. In een wereld waar schaalvoordelen zwaar doorwegen, betekent dit meteen een immense voorsprong op de concurrentie. Verblind door deze Aphrodite, mag Euronext zich echter niet laten meeslepen in een biedoorlog met Deutsche Börse, die uiteindelijk zal duren tot een van beide partijen, moegestreden, de bodem van zijn portefeuille zal tegenkomen.

Net daar schuilt het enorme gevaar voor Euronext. Voor de huidige aandeelhouders van Euronext is een exuberant bod geen goede zaak. Zo’n bod zal de bonus die ontstaat door de synergiemogelijkheden onmiddellijk tenietdoen. Maar ook voor de andere betrokkenen zou het slecht nieuws betekenen. Noch de genoteerde bedrijven, noch de investeerders zitten op hogere tarieven te wachten. Bovendien legt ook de integratie van de eigenzinnige Britten, die zich als zeer moeilijk aankondigt, een zware hypotheek op de toekomst van de zogenaamde winnaar. LSE is dus allesbehalve een hapklare brok en niet alleen vanwege haar omvang. Vooral bij Euronext bestaat het risico dat ze zich zal verslikken. De pan-Europese beurs is namelijk nog volop bezig met de integratie van de markten van Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs.

Door de mogelijke versnelling van de externe expansie dreigt Euronext ook de band met de lokale markten te verliezen. Dat gevaar bestaat vooral bij de Brusselse tak. Die slaagt er amper in om nieuwe bedrijven op de koerstabellen te introduceren. 2004 was zogezegd een topjaar op het vlak van kapitaaloperaties, maar als we even geen rekening houden met de beursgang van Belgacom, ziet het plaatje er meteen veel minder fraai uit. Zeker voor jonge, snelgroeiende bedrijven is Euro-next nog altijd geen optie. Propharex moet zich zeer eenzaam voelen als enige onderneming op de Brusselse Vrije Markt.

Mocht Deutsche Börse de hand van Clara Furse krijgen, dan betekent dit zeker niet dat Euronext geen toekomst meer heeft. Integendeel. De Duitsers zullen in dat geval voor ten minste een paar jaar financieel op apegapen liggen, waardoor Euronext zonder slag of stoot de andere lekkere brokken van de tafel kan oprapen. In Madrid, Milaan en Warschau zitten de beleidsmakers ongetwijfeld met open mond naar de krijgsverrichtingen rond LSE te kijken.

Dirk Van Thuyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content