Etiketten: XXL business

Ook met simpele etiketten valt geld te verdienen. Vraag het maar aan Eurogriffe/Linety, dat er elke dag 1,2 miljoen maakt.

Aan het telefoonnummer van het bedrijf (zone 056) kan je het niet merken, maar Eurogriffe/Linety ligt wel degelijk in Frankrijk, al is het dan op amper vijftig meter van de Belgische grens. In 1997 besliste het Vlaamse ondernemersechtpaar Wim De Buck-Ann Coudijzer om de productie te delokaliseren. In de thuisbasis Lauwe kon hun onderneming niet langer uitbreiden en voor de grote sprong voorwaarts kreeg het bedrijf veel meer faciliteiten en overheidssteun in Noord-Frankrijk dan in Vlaanderen of zelfs Wallonië.

In Noord-Frankrijk investeerde De Buck bijna 2 miljoen euro in zijn etikettenfabriek, die aan zowat de hele textielsector levert: van de kledingindustrie over de ‘bedding’ tot en met de tapijtsector. “Vooral onze grote klanten hebben ons gepusht om fors in het machinepark te investeren,” weet Wim De Buck. “Het maakt voor ze weinig uit of we nu in Frankrijk of België liggen. Voor ons is de Franse context in ieder geval veel bedrijfsvriendelijker: goedkopere lonen, goedkopere grond, een aantrekkelijker fiscaal regime en beduidend goedkopere elektriciteitsfacturen.”

In Halluin draaien de machines op volle toeren. Op de referentielijst van Eurogriffe/Linety (6 miljoen euro geconsolideerde groepsomzet in 2003) prijken namen als Balta, Samsonite, Recticel en Santens. Per dag rollen er gemiddeld 1,2 miljoen etiketten van de band. De recent aangekochte digitale Xeikon-machines staan niet stil. “De leveringstijden worden steeds korter,” zegt Wim De Buck. “Van de 1,2 miljoen etiketten per dag neemt de confectie het grootste aantal exemplaren af, maar dat is nog niet representatief voor de omzet. De tapijtsector neemt minder af, maar de etiketten hebben beduidend meer toegevoegde waarde.”

In 2003 liet de Brusselse groep Ipex (specialist in het drukken van variabele data op alle soorten materialen) haar begerig oog vallen op Eurogriffe/Linety en nam een meerderheid. Stichter-zaakvoerder Wim De Buck bleef wel aan het roer. Over de beslissing om met zijn hele productie naar Frankrijk te verhuizen, is de Vlaamse ondernemer zonneklaar: “De beste beslissing uit mijn professionele leven.”

Karel Cambien

Karel Cambien

Op de referentielijst van Eurogriffe/Linety prijken namen als Balta, Samsonite, Recticel en Santens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content