ETF’s in onlinebeveiliging

Het toenemende gebruik van mobiele internettoepassingen en cloudcomputing heeft een schaduwzijde. De jongste jaren werd na een aantal spraakmakende en minder spraakmakende beveiligingsincidenten duidelijk dat veel digitale systemen kwetsbaar zijn en dat de massale onlineopslag van gegevens in de cloud niet zonder gevaar is. Verscheidene multinationals werden het slachtoffer van cyberaanvallen. Specialisten zijn ervan overtuigd dat de zaken die de pers halen slechts het topje van de ijsberg vormen. Geen enkel commercieel bedrijf loopt er graag mee te koop dat zijn klantengegevens werden gestolen.

De financiële sector is daarbij extra kwetsbaar, met drie keer zoveel inbraakpogingen in vergelijking met andere bedrijfstakken. Grootbanken als JP Morgan en Goldman Sachs hebben hun investeringen in digitale beveiliging dit jaar fors opgetrokken. De cybersecuritysector spint garen van het toenemende besef van de gevaren van het internet. Grote technologiereuzen hebben allemaal een eigen beveiligingsdivisie en daarnaast zijn er ook kleinere, gespecialiseerde bedrijven spelers die een graantje willen meepikken. De concurrentie in de sector is erg groot en de technologie evolueert erg snel. Het is dan ook een hele uitdaging om een technologische voorsprong te behouden en die verder uit te bouwen. Dat vergt veel investeringen en veel bedrijven willen meestal maar met één enkele toeleverancier werken. Gezien de vrij hoge waarderingen, zijn individuele aandelen daarom niet zonder risico.

Sinds ongeveer een jaar hebben beleggers ook de mogelijkheid om op een gespreide manier in de sector van cybersecurity te beleggen. We bespreken twee trackers die de prestatie van een korf beveiligingsaandelen schaduwen.

PureFunds ISE CyberSecurity ETF

Tickersymbool: HACK

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: november 2014

Prestatie sinds 1/1/2015: -1,4 %

Gemiddeld dagvolume: 656000

Activa onder beheer: 1,09 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,75 %

Top vijf van de participaties

Cyber Ark Software 4,1 %

Juniper Networks 4 %

Proofpoint Inc. 3,99 %

Rapid 7 3,97 %

Vasco Data Security 3,94 %

ETF-uitgever PureFunds zag vorig najaar als eerste de behoefte aan een tracker om in cybersecurity te investeren. De ETF kreeg de toepasselijke tickercode HACK mee. De tracker is een succes want na minder dan een jaar werd al de kaap van 1 miljard USD aan activa onder beheer gerond. Ook de liquiditeit is erg hoog voor een tracker die nog niet zo lang noteert. De onderliggende index is de kapitalisatiegewogen ISE CyberSecurity-index die momenteel 41 bedrijven telt. Gemeenschappelijk punt is dat ze actief zijn in het segment van cybersecurity, hetzij met hardware, software, aanvullende diensten of een combinatie ervan. De index wordt elk kwartaal herwogen. De jaarlijkse beheersvergoeding werd vastgelegd op 0,75 %.

Cyber Ark Software is een van oorsprong Israëlisch beveiligingsbedrijf dat sinds september 2014 op Nasdaq noteert. Juniper Networks is gekend als toonaangevende producent van netwerkapparatuur die de jongste jaren aardig wat marktaandeel afsnoepte van marktleider Cisco. Proofpoint Inc. uit Californië is gespecialiseerd in beveiligingssoftware voor e-mail en archiveringsystemen. Rapid 7 is sinds deze zomer een nieuwkomer op de beurs. Het bedrijf richt zich in de eerste plaats op het detecteren van inbraakpogingen in netwerken en legt door middel van doorgedreven tests ook de kwetsbaarheden van netwerken bloot. Op de vijfde plaats vinden we Vasco Data Security, de Belgisch-Amerikaanse internetbeveiliger die we onlangs met een ratingverhoging beloonden. Verder staan in de top tien bekende namen als CheckPoint Software en Trend Micro, het grootste Japanse beveiligingsbedrijf.

First Trust Nasdaq CEA CyberSecurity ETF

Tickersymbool: CIBR

Beurs: Nasdaq

Uitgifte: juli 2015

Gemiddeld dagvolume: 113000

Activa onder beheer: 91,5 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,6 %

Top vijf van de participaties

Cisco Systems 6,71 %

NXP Semiconductor 6,41 %

Qihoo 360 Technologies 6,38 %

Palo Alto Networks 5,63 %

FireEye 4,46 %

Uitgever First Trust koos de voorbije zomer voor de Nasdaq om de Cybersecurity ETF met tickersymbool CIBR te introduceren. Activa onder beheer en liquiditeit liggen na minder dan vier maanden uiteraard nog lager dan bij HACK. De jaarlijkse beheersvergoeding is met 0,6 % wel iets gunstiger. CIBR schaduwt de evolutie van de Nasdaq CEA Cybersecurity Index. Die is momenteel samengesteld uit 36 bedrijven. De minimale beurswaarde om deel te kunnen uitmaken van de index werd vastgelegd op 250 miljoen USD. Er zijn verder ook voorwaarden voor de liquiditeit en free float. De index wordt elk kwartaal herzien. CIBR werd geïntroduceerd aan 20 USD en noteert nu zo’n 10 % lager.

Cisco Systems is vooral bekend als producent van routers en switches. Minder bekend is dat het bedrijf ook een belangrijke beveiligingsdivisie heeft. Het Nederlandse NXP Semiconductor is de voormalige halfgeleiderafdeling van Philips. Door de overname van Freescale (op zijn beurt afgesplitst van Motorola) is NXP intussen uitgegroeid tot de zesde halfgeleiderfabrikant ter wereld. Qihoo 360 is een Chinese producent van antivirussoftware en Palo Alto Networks richt zich op netwerkbeveiliging en firewalls. FireEye uit Californië is gespecialiseerd in de bescherming tegen malware. Net als bij HACK zit ook Vasco Data in de top tien van de grootste participaties.

DE CYBERSECURITYSECTOR SPINT GAREN VAN HET TOENEMENDE BESEF VAN DE GEVAREN VAN HET INTERNET.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content