ETF’s in alternatieve energie (2)

Na het afbouwen van de overheidssubsidies leken de gouden jaren voor zonne-energie voorbij te zijn. Dat is echter maar schijn, want de hele subsidiecultuur was grotendeels een Europees fenomeen. De groei is het sterkst in China en Japan, die samen instaan voor de helft van de wereldwijde vraag naar stroom opgewekt door zonne-energie. China moet de schadelijke uitstoot van de steenkoolindustrie compenseren en doet dit gedeeltelijk door in te zetten op alternatieve energie. Japan trekt sinds 2011 de kaart van alternatieve energie na de kernramp in Fukushima. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan samen in voor een kwart van de totale markt.

Marktonderzoeker IHS ziet de sector in de rest van het decennium met 15 tot 20 % per jaar groeien. De geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit zal toenemen van 218 gigawatt (GW) in 2014 naar 498 GW in 2019. 2015 wordt mondiaal het sterkste jaar sinds 2011, met 57 GW aan nieuwe installaties en een vraag die met 30 % zal toenemen. In Europa zal het Verenigd Koninkrijk dit jaar Duitsland inhalen als grootste producent van zonne-energie.

Individuele aandelen in die sector vormen altijd een aanzienlijk risico. Dit wordt nog versterkt als het om Chinese bedrijven gaat. Dit werd eind vorige maand nog eens geïllustreerd met Hanergy Thin Film Power Group. Dat bedrijf kwam onder vuur te liggen, toen bleek dat de moederholding instond voor twee derde van de omzet. Er werd een onderzoek gestart naar de boekhoudpraktijken en het aandeel verloor tientallen procenten. Hanergy had ook een plaats in de indexen van de hierna besproken trackers. Die deelden eveneens in de brokken, maar de impact was toch een stuk kleiner dan indien het om een individuele positie zou gaan.

Guggenheim Solar ETF

Tickersymbool: TAN

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: april 2008

Prestatie sinds 1/1/2015: +24,7 %

Rendement op 12 maanden: +7,2 %

Rendement op 3 jaar: +175,6 %

Gemiddeld dagvolume: 336000

Activa onder beheer: 349,3 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,7 %

Top vijf van de participaties

SunEdison 11,1 %

SolarCity 6,7 %

First Solar 6,5 %

Xinyi Solar Holdings 6,2 %

GCL Poly Energy Holdings 6,1 %

Deze tracker van uitgever Guggenheim Funds steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit, niet alleen in de niche van de zonne-energie maar over alle categorieën heen. Zo is het beheerde vermogen een stuk hoger dan bij de vorige week besproken WilderHill Clean Energy Portfolio van Invesco PowerShares. De onderliggende index is de MAC Global Solar Energy-index die is samengesteld uit 27 bedrijven. Daarbij is het overwicht van China groot. Niet minder dan 47 % van de bedrijven uit de index hebben hun hoofdzetel in China. De Verenigde Staten bekleden de tweede plaats met 37 %, op ruime afstand gevolgd door Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Market Vectors Solar Energy ETF

Tickersymbool: KWT

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: april 2008

Prestatie sinds 1/1/2015: +17,3 %

Rendement op 12 maanden: -2,5 %

Rendement op 3 jaar: +126,2 %

Gemiddeld dagvolume: 2100

Activa onder beheer: 23,6 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,66 %

Top vijf van de participaties

SunEdison 10,5 %

SolarCity 7,3 %

First Solar 6,1 %

GCL Poly Energy Holdings 6,1 %

Terraform Power 6 %

Deze tracker met tickersymbool KWT behoort tot de Market Vectors-productfamilie van uitgever Van Eck Global. Hoewel hij op hetzelfde moment als FAN werd geïntroduceerd, is KWT in alle opzichten meer dan een maatje kleiner. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt wel een fractie lager dan bij TAN. De onderliggende index is de Market Vectors Global Solar Energy Index. Die is met 32 bedrijven iets breder samengesteld dan de index die FAN schaduwt. De tien grootste posities staan in voor 60 % van de index.

Windenergie

Het opwekken van elektriciteit door windenergie gebeurt al sinds de jaren tachtig. De activiteit was lange tijd niet rendabel zonder subsidies, maar daarin is de jongste jaren toch verandering gekomen. Windturbines zijn gaandeweg veel goedkoper en ook veel efficiënter geworden. Daardoor is de kostprijs per kilowatt per uur geproduceerde elektriciteit uit windenergie de voorbije dertig jaar gedaald van 55 naar 2,5 dollarcent.

China is op dit moment de grootste afzetmarkt met 96 GW aan geïnstalleerde capaciteit, gevolgd door de Verenigde Staten met 65 GW. Vooral de VS maakte de jongste jaren een sterke opmars. Het aantal geïnstalleerde windturbines is er vorig jaar bijna vervijfvoudigd. Toch is er nog een ruime progressiemarge want wind staat nog maar voor 4,5 % van de totale energiebehoefte in. Het is de bedoeling om dit tegen 2030 op te trekken naar 20 %. De Global Wind Energy Council schat dat windenergie tegen 2020 zal instaan voor 12 % van de globale energiebehoefte.

ISE Global Wind Energy Index Fund

Tickersymbool: FAN

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: juni 2008

Prestatie sinds 1/1/2015: +16,3 %

Rendement op 12 maanden: -8,5 %

Rendement op 3 jaar: +106,6 %

Gemiddeld dagvolume: 56000

Activa onder beheer: 49,6 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,6 %

Top vijf van de participaties

Vestas Wind Systems 9,1 %

Gamesa Corp. 8,6 %

China Longyuan Power Group 7,5 %

Nordex 7,4 %

Iberdrola 6,9 %

Deze tracker wordt uitgegeven door First Trust Advisors en noteert al zeven jaar op de NYSE Arca met als tickersymbool FAN. De onderliggende ISE Global Wind Energy Index telt op dit moment 48 bedrijven. FAN is sterk Europees georiënteerd waarbij Spanje met 23,7 % het grootste gewicht heeft binnen de index, gevolgd door Duitsland (15 %), Denemarken (13,4 %) en de Verenigde Staten (12 %).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content