Eten in architectuurmonument

© Daniel Geeraerts

Au Bain Marie is gevestigd in de elegante als pakketboot uitgelijnde villa ‘De Landing’ aan de oever van de Leie. Het pand is in de jaren dertig getekend door de vermaarde architect Henry Van de Velde. Eigenaar en chef-kok Marc Nevejans en zijn vrouw Isabel Deboel hebben de bekende villan vijftien jaar geleden gekocht. Hun restaurant Au Bain Marie groeide uit tot een vaste waarde. De tuin, die in 1935 door de modernistische landschapsarchitect Georges Wachtelaer werd getekend, wordt in de zomer vaak gebruikt. Er is een riant terras met aanlegsteiger en buitensalon voor apero en digestief.

Marc Nevejans is culinair opgevoed in de Auberge du Pêcheur. Hij komt op voor de culinaire tradities. De kaart verzamelt herkenbare, onvergankelijke gerechten. Wij genoten van de vernieuwde inrichting, ontworpen door de interieurarchitecte Nathalie Deboel, de zus van eigenares Isabel. Het decor sluit aan bij het gebouw, de retromuziek, de tuin en zelfs bij de kookstijl. Het schept de rustgevende sfeer die nodig is om zorgeloos te tafelen.

Er is een nieuwe kaart, die begint met zuiderse hapjes om te delen, zoals schelpjes met look en bladpeterselie (12 euro) of bruschetta met tomaat, basilicum en peccorino (11 euro). Klassiekers bij de voorgerechten zijn gebakken ganzenlever met gekarameliseerde appel (22,50 euro) en gegrilde halve kreeft met groentetapenade (28 euro). Bij de hoofdgerechten treft men bereidingen als Noordzeetong (dagprijs) en lamsrack met gratin dauphinois (30 euro). Uit dat repertoire zijn menu’s van 40, 54 en 65 euro samengesteld.

Wij aten à la carte. Horsmakreel combineerde de chef in een frisse bereiding met radijs, mierikswortel, komkommer en dragon (19,50 euro). Twee garnaalkroketten met romige vulling en bros jasje kwamen met gepelde garnalen (19 euro). Het gebraden vlees van Holstein-lendestuk was stevig en smakelijk en kwam met goudbruin gefrituurde dunne frietjes, choronsaus en krokant groen (29 euro). Het vaste, naar kreeft smakende visvlees van zeeduivel kwam naar voren met een klassieke witte wijnsaus, venusschelpen, selder en groene asperges (31 euro). Wij dronken afgestemde wijnen per glas en die waren van voldoende kwaliteit. Om in stijl af te sluiten was er café glacé (10 euro). Marc Nevejans laat proeven dat de klassieke regels in de keuken nog springlevend zijn.

Au Bain Marie ***

Emile Clauslaan 141

9800 Astene/Deinze

Tel. 09/222.48.65

www.aubainmarie.be

Kader: elegant en gerieflijk, aansluitend aan de bouwstijl van het gebouw

Onthaal en bediening: vriendelijk, zonder stijfheid

Keuken: geactualiseerde gerechten uit de Frans-Belgische keuken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content