ERIC VAN ROMPUY OMHELST SCHUMPETER

Student en ondernemer.

Joseph Schumpeter ligt in de bovenste la bij Vlaams Economieminister Eric Van Rompuy. Hij noemt een serie lezingen en contacten op Vlaamse universiteiten naar de Oostenrijks-Amerikaanse econoom en denker (1883-1950). Joseph Schumpeter schreef behartenswaardige woorden over het ondernemerschap en de creatieve destructie de bron van veel nieuwe activiteiten. Hij was een rivaal van de interventionistische Brit Keynes. Het centrale tema van Schumpeters onderzoek was de ontwikkeling, de werkwijze en de toekomst van het kapitalisme. Zijn bekendste werk is “Capitalism, socialism and democracy” (1942).

Eric Van Rompuy verklaart in het parlement en in zijn beleidsbrieven dat de exogene groei in Vlaanderen over zijn hoogtepunt is en dat endogene groei daarom des te noodzakelijker wordt. Het stadhuiswoord exogeen staat voor groei die binnen de grenzen gebracht is door bijvoorbeeld rechtstreekse buitenlandse investeringen ; het stadhuiswoord endogeen staat voor groei aangezwengeld binnen de eigen volkshuishouding (door bijvoorbeeld een betere fiscale, regulerende omgeving).

Aan de universiteiten zitten legio kansen voor het aanscherpen van de ondernemerslust. Rector Oosterlinck van de KU-Leuven maakt hiervan één van zijn belangrijkste beleidskeuzen. Hij introduceert managementvakken als promotiemiddel in departementen waar ze alsnog ontbreken. André Oosterlinck en Eric Van Rompuy ondersteunden samen de Eerste Dag van het Ondernemen (’96) aan de KU-Leuven een initiatief van drie West-Vlaamse Lovaniensis, de alumnivereniging Ekonomika en Cera. Studenten en onderzoekers dienen met hun neus te worden gedrukt op hun kansen als starter, als medewerker van een kmo (waar ze vaak te ijdel voor zijn om zich te willen engageren). Universiteitsstudenten in Vlaanderen (inclusief ingenieurs) blijven zich (vaak onbewust) voorbereiden op kaderfuncties in grotere (bij voorkeur buitenlandse) ondernemingen.

De lezingenreeks van Eric Van Rompuy, gedoopt het Schumpeter Project, start op 19 februari aan de KU-Leuven. Daarna volgen de Universiteit Antwerpen, RUG, LUC en VUB. Het Schumpeter Project pikt in op de beleidsinzichten van de minister en het Leuvense voorbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content