Er zit leven in chrysanten

De chrysant begint haar kerkhofreputatie stilaan te verliezen en duikt steeds vaker op aan de voordeur, in patio’s, veranda’s en zelfs in huis. In Mechelen, waar nogal wat chrysantenkwekerijen floreren, is men niet ongelukkig met deze evolutie.

“Hoogtepunt blijven Allerheiligen en Allerzielen, maar we merken toch dat de plant stilaan een andere functie en bestemming krijgt,” vertelt Greta Van den Bosch van de BVBA Van den Bosch in Sint-Katelijne Waver. “Die trend komt beslist overgewaaid vanuit Nederland waar chrysanten al langer een decoratieve plaats in en om het huis kregen. Als kerkhofbloem kennen ze de plant daar eigenlijk niet. In Duitsland dan weer wel, maar niet één keer per jaar zoals bij ons. Daar zijn de mensen meer bezig met het onderhoud en het opsmukken van de graven.”

Het chrysantenseizoen begint in het najaar, al zijn er in juli en augustus al wel ” verduisterde” planten verkrijgbaar. Piekperiode is de week rond 1 november. “Toch stellen we vast dat de plant steeds meer wordt gevraagd om tuin en terras op te fleuren. Zelfs in huis zetten mensen tegenwoordig makkelijk een chrysant neer. En gelijk hebben ze, als je de prijs vergelijkt,” meent Van den Bosch.

Een andere trend is de toenemende vraag naar kleine bloemen en planten op stam. De bolchrysant daarentegen is niet meer erg in. “Enerzijds is dat een modegril. Anderzijds is deze soort enorm arbeidsintensief en dus minder populair bij de telers zelf,” aldus Van den Bosch.

De voorbije twee jaar waren niet bijster goed; vorig jaar regende het van september tot in het voorjaar en het jaar voordien vroor het. “Bijkomend gevolg van zo’n weer is dat mensen minder zin hebben om in de tuin te werken waardoor de schamele oogst dan ook nog slecht verkocht,” merkt Van den Bosch op. “Voor 1999 ziet het er goed uit, de handel draait goed en de prijzen zijn stabiel. Als particulier betaal je momenteel zo’n 200 à 250 frank, maar dan heb je ook een mooi exemplaar.”

De BVBA Van den Bosch bestaat twaalf jaar en stelt acht mensen tewerk. Een kleine 60% van de productie is voor de eigen markt, de overige 40% is voor export naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

Potchrysanten in volle grond zijn vooral een specialiteit in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen. Ongeveer één zesde van alle sierteeltbedrijven kweken de sterke winterbloem; de helft daarvan bevindt zich in Oost-Vlaanderen en de activiteiten zijn de jongste jaren vrij constant gebleven, zo blijkt uit een studie van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content