‘Er zijn meer data dan ooit’

Iets meer dan een jaar geleden werd David Verheecke managing director van Altares Dun & Bradstreet Benelux. Hij werkte al negen jaar voor het bedrijf en was er operationeel directeur voor Frankrijk, de Benelux en de Maghreb. Het bedrijf zette ook in op een groeistrategie, deels met overnames.

Hoe zwaar is die dubbelfunctie?

DAVID VERHEECKE.“Het operationele zwaartepunt is verschoven naar de algemene directie van de Benelux-organisatie. Ik heb wel nog altijd de verantwoordelijkheid over de samenwerking tussen de landen.

“Er is een verschil. Als operationeel directeur los je zaken op en verbeter je ze. Als algemeen directeur ben je verantwoordelijk voor de groei. Die druk is er altijd, niet alleen op het einde van het jaar. De managing director is de eindverantwoordelijke over grote en kleine dingen, van de investeringen tot de airconditioning.”

Zijn die functies niet te combineren?

VERHEECKE. “Niet op de manier waarop ik dacht dat het kon. Je kunt niet reizen naar de verschillende landen en de eindverantwoordelijkheid over de Benelux hebben. Achttien maanden geleden was er nog geen algemeen directeur voor Frankrijk. Inmiddels is die aangesteld en heeft die enkele operationele taken overgenomen. De groep is anders gestructureerd.”

U bent verantwoordelijk voor de Benelux. Hoe combineert u die landen?

VERHEECKE. “Ik heb een strakke planning. Dinsdag en woensdag ben ik in Rotterdam en de andere dagen van de week in Brussel.”

Vorig jaar was een van uw uitdagingen de groei. Hoe is die verlopen?

VERHEECKE. “We hebben in het voorjaar van 2019 een bedrijf in Amsterdam gekocht, Olbico. Dat softwarebedrijf zorgt ervoor dat onze klanten onze data kunnen gebruiken in hun eigen systemen zonder dat daar nog maatwerk aan te pas komt. Die overname brengt groei, maar we zijn er nog niet. Er komen nog overnames op het gebied van data en technologie. Sommige overnames zijn niet doorgegaan. Als we dieper gingen graven, bleek één plus één niet altijd drie te zijn. En kleine bedrijven willen soms graag hun eigenheid behouden. Je moet ze kunnen integreren en tegelijkertijd de vrijheid geven zich voort te ontwikkelen. Dat is niet eenvoudig.”

Bedrijfsinformatie gaat niet meer alleen over het verleden maar ook over de toekomst

U zei vorig jaar dat de omzet in 2021 moet groeien van 120 miljoen euro naar 300 tot 400 miljoen. Ligt u op koers?

VERHEECKE. “Dat is haalbaar door overnames en organische groei. Onze markt groeit en we werken aan enkele projecten. We zijn nog niet ver genoeg om ons er al over uit te spreken.”

Gebruiken bedrijven hun data goed?

VERHEECKE. “Er zijn meer data dan ooit. Bedrijven vragen ons die gegevens te structureren zodat zij meer inzicht krijgen. Hoe meer data beschikbaar zijn, hoe moeilijker het wordt. Het gaat verder dan alleen het risico te beperken niet betaald te worden. De grootste groei zit in compliance. Werken de bedrijven wel correct? Voldoen ze aan de almaar strengere wetgeving rond de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme?

“De bedrijven focussen voor hun data meer op kandidaat-klanten, niet meer alleen op klanten. Daarvoor hebben we naast onze klassieke data nieuwe bronnen. Er zijn bijvoorbeeld gegevens over de containerbewegingen, welke bedrijven naar waar goederen versturen. Bedrijfsinformatie gaat niet enkel over het verleden maar ook over de toekomst.”

David Verheecke (43)

Is: managing director Altares Dun & Bradstreet Benelux – Vrije tijd: gezin, joggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content