Er is leven na het bankgeheim

LUXEMBURG De financiële sector in het Groothertogdom blijft groeien. © GET

Luxemburg bloeit als nooit tevoren, ook nu het zijn bankgeheim heeft moeten opgeven. Vermogende mensen waarderen de stabiliteit en de financiële kennis in het land. De brexit en China doen de rest.

Luxemburg is welvarender en solider dan ooit. Het Groothertogdom geniet de best mogelijke score inzake kredietwaardigheid bij de drie grote ratingbureaus Moody’s, Standard & Poors en Fitch. De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds zetten het inkomen per hoofd van de bevolking op de tweede plaats in de wereld, achter dat van Qatar, met 109.192 euro in 2017. Dat is bijna 2,5 keer meer dan wat de gemiddelde Belg verdient (46.301 euro).

Die welvaart dankt Luxemburg in grote mate aan zijn financiële sector, die blijft groeien. De brexit en de belangstelling vanuit China zijn twee belangrijke motoren.

Brexit

De brexit lijkt voor Luxemburg een goede zaak te worden. “Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, hebben zijn financiële instellingen geen Europees paspoort meer en moeten sommige activiteiten worden overgedragen aan andere financiële centra”, zegt Serge de Cillia, de CEO van de Luxemburgse vereniging van banken en bankiers (ABBL). “Luxemburg heeft er al een aantal zien komen. Maar Londen zal ongetwijfeld proberen zich te herpositioneren als financieel centrum zodra het bevrijd is van de regels van de Europese Unie. En in de aanloop naar de brexit kunnen afspraken worden gemaakt over gelijkwaardige voorwaarden.”

De verzekeringssector kon al een vijftiental nieuwkomers verwelkomen. Zij willen vanuit de hoofdstad van het Groothertogdom dankzij het Europese paspoort een netwerk van filialen openen in de Europese Unie. Hetzelfde zien we in de sector van de beleggingsfondsen, waar het beheer van tientallen miljarden euro’s naar Luxemburg is overgedragen.

Nieuwe banken zijn er voorlopig niet bij gekomen, zegt Serge de Cillia. Maar de al aanwezige banken hebben zich aangepast aan de nieuwe situatie. De Amerikaanse banken J.P.Morgan en Citicorp hebben hun Luxemburgse entiteit omgevormd tot een competentiecentrum voor hun Europese particuliere bankactiviteiten. Northern Trust, een depositobank, heeft van Luxemburg dan weer zijn Europese hoofdkantoor gemaakt. Andere banken hebben ongetwijfeld extra kapitaal en klanten zien overkomen, zegt de topman van ABBL.

China

Luxemburg profiteert ook van een groeiende Chinese belangstelling. Er zijn veertien Chinese financiële instellingen geregistreerd in het land. Al zijn die niet allemaal nieuw, zegt Serge de Cillia. Bank of China heeft er dit jaar zijn veertigste verjaardag gevierd, ICBC is er al twintig jaar.

Het neemt niet weg dat de Chinezen aan belang winnen in Luxemburg, al is het maar door het aantal en de omvang van de gebouwen die ze gebruiken. De Chinese instellingen begonnen als eenvoudige banken die Chinese inwoners en bedrijven begeleidden. In de afgelopen jaren zijn ze breder gegaan. Ze bieden steeds meer financiële producten aan, positioneren zich sterk in groene financiering en hebben private-bankingtakken. Een ervan verkoopt zelfs hypotheekleningen.

Laten we ook niet vergeten dat BIL, een van de grootste plaatselijke banken, sinds vorig jaar voor 90 procent in handen is van de Chinese groep Legend Holdings. De Chinezen houden van de politieke, sociale en financiële stabiliteit van het land, en van zijn langetermijnvisie.

Fondsen

Zij zijn niet de enigen die deze kwaliteiten waarderen. Dat doen ook de Belgische private bankiers, en hun klanten. “We zitten hier vooral vanwege de expertise in beleggingsfondsen”, zegt Serge Cammaert, directeur van Delen Private Bank Luxembourg. Nochtans wordt in het Groothertogdom vooral het administratieve beheer van de fondsen gedaan. Het beheer van de portefeuilles gebeurt meestal in het land van herkomst van het fonds. Maar ook voor dat administratieve beheer zijn veel competenties nodig, zegt Cammaert, en die vind je in Luxemburg.

Het label ‘Made in Luxemburg’ is dan ook de norm geworden voor internationale fondsen. In Nederland bijvoorbeeld is het voor een Belgische bank gemakkelijker een Luxemburgs fonds te verkopen dan een Belgisch fonds. Marc Boland, partner bij Pure Capital, een onafhankelijke vermogensbeheerder, illustreert het belang van Luxemburg in de fondsenwereld. Er zijn ongeveer 3900 Luxemburgse fondsen, die met hun verschillende compartimenten bijna 15.000 keuzes mogelijk maken. Zij beheren 4400 miljard euro. “Dat is tien keer het beheerde vermogen in private banking.”

“De Luxemburgse overheid is altijd zeer snel om Europese richtlijnen om te zetten in wetten, en dat is een groot voordeel”, vervolgt Serge Cammaert. “Daarnaast ontwikkelt ze eigen regelgeving, allemaal met het doel vooruitgang te boeken. Luxemburg is bijvoorbeeld de enige staat in de Unie die het ‘family office’ een officieel statuut heeft gegeven. Dat blijft niet zonder effect.”

Het klantenbestand van de Luxemburgse banken is de voorbije jaren wel duidelijk geëvolueerd. Bij Delen zijn de ‘traditionele’ Belgische klanten een minderheid geworden. De meerderheid bestaat uit inwoners van Luxemburg of mensen die net over de grens wonen.

Want de afgelopen jaren heeft Luxemburg ook heel wat nieuwe en vermogende inwoners mogen ontvangen. Een Franse bankier getuigt: “Toen het Luxemburgse bankgeheim werd uitgehold, is een van mijn grootste klanten hier komen wonen in plaats van zijn vermogen weg te halen. Vooral ook omdat de fiscus er hier alles aan doet om je te helpen, en niet om je af te slachten, zoals in Frankrijk.”

Slim geanticipeerd

De opheffing van het bankgeheim in 2015 heeft niet het einde van Luxemburg als financieel centrum betekend. De vermogende klanten appreciëren nog altijd de grote financiële expertise in het land. Bovendien wisten de meeste bankiers dat het bankgeheim ooit op de schop zou gaan, en hadden ze al geanticipeerd door zich tot mensen te richten die anonimiteit minder belangrijk vinden. En ten slotte is de grote stabiliteit van het land, zowel financieel en fiscaal, een grote troef die tot in Latijns-Amerika wordt gewaardeerd.

Als gevolg van dat alles groeide het beheerde vermogen met 76 procent in tien jaar, tot bijna 400 miljard. Meer dan de helft van die activa komt van zeer rijke klanten, met een vermogen van meer dan 20 miljoen euro, terwijl slechts een tiende afkomstig is van klanten met minder dan een miljoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content