‘Er is genoeg potentieel in de markt’

DATACENTER UNITED "De coranacrisis zal een bijkomende duw geven aan bedrijven om hun IT-activiteiten te herbekijken." © Getty Images

Het beursgenoteerde infrastructuurfonds TINC neemt een meerderheidsparticipatie in Datacenter United met een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro. Daarmee wil de Belgische uitbater van datacenters verder groeien, eventueel via overnames.

Datacenter United heeft drie datacenters: twee in de Antwerpse haven en een in Zaventem. Het verhuurt er ruimte voor computerservers. Vroeger stonden de servers meestal bij de bedrijven zelf. Nu kiezen ondernemingen ervoor die onder te brengen bij specialisten zoals Datacenter United. “Wij garanderen dat onze datacenters hoogstens 27 seconden per jaar, buiten de afgesproken momenten in onze overeenkomst, mogen stilvallen”, zegt CEO Friso Haringsma, die het bedrijf in 2010 oprichtte met technisch directeur Ogy Smet. “Wij schakelen zo veel mogelijk risico’s uit, zodat wij een kwaliteitsgarantie van 99,999 procent kunnen aanbieden. In realiteit zitten wij al tien jaar aan 100 procent. We kunnen geen beter visitekaartje afgeven.”

We hopen dat onze investering Datacenter United extra geloofwaardigheid zal geven om ook bij de overheid contracten binnen te halen’ Manu Vandenbulcke, TINC

Logische investering

Datacenter United, dat met 2,8 miljoen euro omzet een middelgrote speler op de Belgische markt van de publieke datacenters is, krijgt een forse kapitaalinjectie van 12 miljoen euro van TINC. Voor Manu Vandenbulcke, de CEO van de infrastructuurbeheerder, is het een logische investering. “We zijn misschien bekender als investeerder in fysieke infrastructuur, maar we zijn ook actief in digitale infrastructuur. We stapten al in glasvezelnetwerken. Datacenters zijn daar een logisch verlengstuk van. Ze vormen mee de digitale ruggengraat van de maatschappij. De lokale verankering was een andere reden om te investeren: Datacenter United kan garanderen dat de data in België veilig worden opgeslagen. We hopen dat onze investering Datacenter United extra geloofwaardigheid zal geven om ook bij de overheid contracten binnen te halen.”

De overheid is nog onontgonnen terrein, bevestigt Haringsma, die in Friesland is geboren en op jonge leeftijd naar de Kempen verhuisde. “We hebben nu enkel bedrijven als klant. Daar zitten enkele beursgenoteerde bedrijven bij, maar ook veel lokale kmo’s. We mikken dus niet op één type klant, maar op iedereen die een bepaalde kritische massa aan servers heeft. We hopen dat we nu ook overheidsdiensten kunnen overtuigen om hun servers bij ons te plaatsen. We hadden als kleine speler de handicap dat we vaak niet in aanmerking kwamen voor overheidsopdrachten door de strenge regels inzake kapitaal en eigen vermogen. Met de steun van TINC kunnen we daar nu wel aan meedoen.”

TINC krijgt in ruil voor de instap een meerderheidsparticipatie. Haringsma kan ermee leven dat hij de controle deels uit handen geeft. “Het is de eerste grote externe investering. Bij de oprichting kwam het geld van de eigen familie, ik heb er mijn twee IT-bedrijven voor verkocht. Het is logisch dat TINC een bepaald gewicht vraagt. We hebben nu een partner aan boord die mee de toekomst op lange termijn kan verzekeren. De coronacrisis zal een bijkomende duw geven aan bedrijven om hun IT-activiteiten te herbekijken en hun eigen serverkamers op te geven ten voordele van servers bij publieke datacenters. Als extra service stellen wij onze specialisten kosteloos ter beschikking voor servermigraties, zodat we maximaal ondersteunen en het risico op downtime (de tijd dat een apparaat niet beschikbaar is, nvdr) nihil is.”

Extra capaciteit

Een datacenter uitbaten is een kapitaalintensieve business. De uptime verzekeren – elektriciteit, koeling, brandveiligheid en netwerkconnecties – en de beveiliging kosten al veel geld. Tegelijk moet je ook in voldoende uitbreiding voorzien. “Wij kunnen nog met 6000 vierkante meter uitbreiden en we houden er rekening mee dat we de komende jaren nog veel meer extra capaciteit nodig hebben. Daarbij kunnen we ook kijken naar overnames”, zegt Haringsma. Manu Vandenbulcke voegt eraan toe dat TINC zijn investering van 12 miljoen euro nog kan optrekken.

De markt van de publieke datacenters zou met een dikke 10 procent per jaar groeien, maar grote cloudplatformen zoals AWS van Amazon en Azure van Microsoft groeien nog harder. Daar laten bedrijven geen servers meer plaatsen, maar nemen ze gewoon IT-capaciteit af. “Wij kunnen moeilijk concurreren met de hosting van een standaardproduct van pakweg Office 356, maar dat is slechts een deeltje van de toepassingen die bedrijven online willen draaien”, legt Haringsma uit. “Er is een verschuiving naar de publieke cloud, maar de meeste bedrijven kiezen voor een hybride aanpak, waarbij ze de meest kritieke data zo dicht mogelijk bij zich willen houden. Dan kiezen ze bijvoorbeeld voor een lokaal en onafhankelijk datacenter. Je hebt dan meer grip op de zaken en je weet waar je aan toe bent. Je valt onder de lokale wetgeving en wij kunnen afspraken maken voor de lange termijn, onder meer over de prijs die je over twee jaar of later betaalt. Bij de platformen is die visibiliteit er vaak niet.”

Naamsbekendheid

“We zijn tien jaar geleden begonnen omdat we een kans zagen voor een goed uitgebaat onafhankelijk datacenter”, zegt Haringsma. “Als IT-ondernemer in het Antwerpse moest ik voor mijn klanten vaak uitwijken naar Brussel of Amsterdam. Dat was tijdrovend en ik vond dat het klantvriendelijker kon. Daarom ben ik eerst een datacenter opgestart in de Antwerpse haven, om zo dicht mogelijk bij mijn doelgroep te zitten. Ondertussen focussen we op heel België. Ik hoop dat we dankzij de instap van TINC over enkele jaren extra locaties kunnen toevoegen. Er is zeker genoeg potentieel in de markt en we kunnen dat aan. Dit bedrijf heeft een motor die in een Ferrari kan zitten, maar er wordt altijd eerst naar de carrosserie gekeken: de naamsbekendheid en de uitstraling. Op dat gebied hebben we nog wat werk.”

2,8 miljoen

euro omzet draait Datacenter United. Daarmee is het een middelgrote speler op de Belgische markt van de publieke datacenters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content