‘Er is geen magische formule’

© Debby Termonia

FRÉDÉRIC LEYNEN Engagementmanager bij McKinsey & Company

“Je carrière is een beetje zoals een wandeling door het Paleis van Versailles, is een inzicht dat ik meenam uit de gesprekken met Peter. Je wil van de ene naar de andere kant van het paleis gaan, maar om ernaartoe te gaan zijn er heel veel mogelijkheden. Het is niet zo belangrijk welke weg je neemt, maar wel dat je goed rondkijkt in elke kamer, geniet van het moment en de deuren achter je niet sluit. Het tweede wat me opviel, is dat er geen magische formule is voor leiderschap. Het is meer een proces waarin je leert de juiste vragen te stellen.”

“Ik zie mezelf als een goede manager, maar dat betekent nog niet dat ik een goede leider ben. Taken doen, zaken afwerken is één zaak, maar hoe kun je een groep mensen inspireren zodat ze samen naar een doel werken? Daar gaat leiderschap over. Wat heel goed werkt, is ervoor zorgen dat je teamleden zich verantwoordelijk voelen voor iets. Dat kun je op verschillende manieren bereiken. Hun verantwoordelijkheid geven, maar ook zorgen dat ze het doel waar ze naartoe werken inspirerend vinden. Je bent een goede leider als je er als leider uit kunt stappen en je teamleden op zichzelf kunnen doorwerken.”

“Je ziet dat er verschillen in leiderschap zijn afhankelijk van de externe druk in een industrie. Als consultant zie ik veel industrieën. Je merkt dat de traditionelere sectoren die minder externe druk voelen, nog een traditionelere manier van leidinggeven hebben. In de banksector was dat zo, maar je ziet nu wel dat er een grote verschuiving plaatsvindt. In industrieën die zich constant moeten ontwikkelen en snel evolueren, is er al een ander soort leiderschap. Telecombedrijven bijvoorbeeld zijn veel dynamischer geworden.”

PETER DE CALUWE Algemeen directeur-intendant De Munt

“Ik heb het meeste geleerd van Truze Lodder van de Nationale Opera in Amsterdam, waar ik zestien jaar heb gewerkt. Zij is een hele harde, maar humane en empathische onderhandelaarster. Dat is samen met mijn instinctief doorzettingsvermogen, een hele gezonde combinatie. Op managementniveau heeft Truze me ook doen inzien dat de kwaliteit van het product dat je verkoopt één ding is, maar de kwaliteit van de manier waarop je het product maakt – van je onderneming – is even belangrijk. Dat gaat om de manier waarop je samenwerkt, het welzijn van de werknemers, de harmonie binnen een bedrijf, de organisatie. Alles wat te maken heeft met de mens, die het systeem doet draaien.”

“Doordat we buitenshuis op Tour&Taxis spelen (door de renovatie van De Munt, nvdr) zijn we veel meer op elkaar aangewezen. We leven samen op één plek, waar je bijna niet weg kunt. Dat heeft een gigantische band gesmeed tussen groepen van medewerkers die normaal nooit met elkaar in contact komen. Het meest positieve is de flexibiliteit en de drive om te creeren. Ook al zijn we nu buitenshuis en beschouwen sommige mensen ons seizoen als tweede keuze, toch hebben we nog nooit zoveel nieuwe producties gemaakt. De motivatie van de mensen is groter dan ooit.”

“Ik hoef niet op een andere manier leiding te geven, maar er zijn andere aandachtspunten. De zorgen betreffen nu meer de inkomsten. Je geeft evenveel of meer geld uit omdat je niet in je eigen theater speelt, maar je krijgt de mensen moeilijk overtuigd. Voor een deel van het publiek blijft een tent een vervangplek. Ik had verwacht dat ze meer nieuwsgierig zouden zijn en iets nieuws zouden willen ontdekken, maar dat heb ik wat onderschat.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content