‘Er is geen geheim recept’

VINCENT BORREMANS EN NICOLAS COLSAERTS "Succes prikkelt altijd een nieuwe generatie." © Getty Images

Al twaalf jaar draait België mee in de internationale top. In 2012 werd ons land in de Ryder Cup vertegenwoordigd door Nicolas Colsaerts. De Brusselaar opende de deur voor andere landgenoten. Vandaag behoren ook Thomas Pieters en Thomas Detry tot de wereldtop. Bovendien oogt de toekomst veelbelovend met opkomend talent als Adrien Dumont de Chassart, Hugo Duquaine en Savannah De Bock.

Waarnemers vragen zich dan ook af of de Belgen een soort geheim recept hebben. “Ik denk het niet. Het begon allemaal met Nicolas Colsaerts”, zegt Vincent Borremans, gereputeerd golfkenner en jarenlang de manager van Colsaerts. “Met zijn deelname aan de Ryder Cup toonde hij dat we een rol aan de top konden spelen en inspireerde hij veel jongeren. Dat bracht heel wat talent naar boven.”

“Succes prikkelt altijd een nieuwe generatie”, vervolgt Borremans. “Temeer omdat Nicolas Colsaerts niet op een eiland leeft. Hij speelde lang hockey en heeft teamspirit. Toen Pieters en Detry op de voorgrond kwamen, nam hij de rol van grote broer op zich en gaf hen advies. Dat is heel zeldzaam in een individuele sportdiscipline.”

Vincent Borremans onderstreept ook de belangrijke rol van Michel Vanmeerbeek, de bekendste coach in de Belgische golfsport. “Michel vormde de swing van Colsaerts”, zegt Borremans. “Het is vooral dankzij zijn visie en zijn moderne trainingsmethoden dat zo veel jonge beloften de voorbije twintig jaar vooruitgang hebben geboekt.”

Sommigen vergelijken de hoogconjunctuur van de Belgische golfsport met het tennis van de generatie Henin en Clijsters. Maar ondertussen is de Belgische ster in het tennis getaand. “Vandaar het belang om betere structuren op te zetten die jonge golfers kunnen opleiden”, vindt Borremans. “Zo is er nog altijd geen nationaal opleidingscentrum waar we onze beste spelers kunnen samenbrengen voor een gemeenschappelijke begeleiding. In Frankrijk hebben ze dat wel met de Golf National en in Nederland is er de Bernardus. Onze federaties en clubs doen hun best, maar hebben de middelen niet. In het ideale geval hebben we een sponsor nodig die het concept kan uitwerken. En met coaches van het niveau van Michel Vanmeerbeek en Jérôme Theunis zouden we dan een echte langetermijnvisie hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content