Epicurist

Hij is een van de populairste en tegelijk meest atypische topspelers in het Europese profcircuit. Dat dankt hij niet alleen aan zijn bijna artistieke talent, maar ook aan zijn charisma. Miguel Ángel Jiménez reist de wereld rond, van de ene naar de andere golfbaan, met een sigaar in de mond en een klein buikje. Als een vijftiger die niet probeert te verhullen dat hij van het leven geniet. Maar die levensstijl belet hem niet competitief te blijven op het hoogste niveau. Een maand geleden won hij de Open van Hongkong en was daarmee de oudste speler ooit die een toernooi in de European Tour op zijn naam schreef. En als het van hem afhangt, houdt het daar niet mee op: “Ik zit goed in mijn vel en voel het spel goed aan. Ik zie niet in waarom ik me niet zou kwalificeren voor de volgende Ryder Cup.”

Naast de golfbaan is Jiménez een volleerd epicurist. Hij rijdt met een Ferrari 550 Maranello, draagt schoenen van krokodillenleder, rookt Cubaanse Puro’s en nipt wel eens van een pure malt als hij geen millésimé ontkurkt. “Maakt het leven aangenamer”, zegt hij zelf. Ondertussen strooit hij in ieder interview kwistig met kwinkslagen en aarzelt hij niet te zeggen dat hij nog altijd voor de socialisten stemt: “Heel normaal voor iemand die handenarbeid doet.”

Het neemt niet weg dat de Andalousiër gedreven traint. Hij is een van de topspelers die zich het vaakst op de practice laten betrappen. Jiménez is een perfectionist, die eindeloos dezelfde beweging kan blijven herhalen, zoals in het korte spel — zijn specialiteit. “Ik sla niet zo ver als de jongens van de nieuwe generatie, dus moet ik dat compenseren met een grotere precisie.” Vorig jaar leek Jiménez even verloren voor de topsport, toen hij tijdens het skiën een scheenbeen brak. Maar hij vocht terug en staat opnieuw aan de top. “Ik werkte keihard in de gymzaal, en ik bleef erin geloven. In de golfsport is het mentale aspect zeer belangrijk.”

Jiménez is de zoon van een schrijnwerker. Op zijn vijftiende stopte hij met studeren om caddie te worden in de golfclub van Torrequebrada, bij Malaga, waar zijn broer prof was. Tot hij zelf begon te spelen en snel in de hiërarchie opklom. Hij is nog altijd even bescheiden als toen hij in 1984 bij de profs debuteerde. Jiménez won tot nu toe twintig titels in de European Tour en staat op de 37ste plaats in de internationale hiërarchie. Een grandslamtoernooi staat nog niet op zijn palmares, maar hij heeft die ambitie nog lang niet laten varen.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content