Entre Terre & Mer

Tafelen in het vernieuwde restaurant van het Radisson SAS Balmoral Hotel in Spa.

Het vermaarde Balmoral Hotel bevindt zich aan de rand van de Hoge Venen, op vijf minuten rijden van Spa en zijn oudste casino van Europa, zijn beautycentra en zijn thermen. Het hotel werd gebouwd in 1905 en de aristocratie vertoefde er graag, net als koning Leopold III, die in het hotel vele banketten organiseerde. Twee jaar geleden werd het hotel ingelijfd door Radisson SAS. De hotelgroep gelooft blijkbaar in de toekomst van Spa, want in februari 2004 opent ze in de stad zelf het nieuwe, 120 kamers tellende Palace Hotel.

Wij kwam naar het Balmoral Hotel afgezakt tijdens het weekend en merkten dat Vlaamse gasten er in de meerderheid waren. Omdat het koud was in onze hotelkamer, gingen we vlug het restaurant Entre Terre & Mer opzoeken. Entre Terre & Mer werd vorig jaar verbouwd en heeft nu een Engels-Normandische stijl. Er kwam ook een ruime veranda met uitzicht op de heraangelegde tuin en de bossen rondom. Gasten kunnen via de open keuken met rôtisserie zien hoe de koks te werk gaan en wijnliefhebbers die zelf een passende wijn willen uitkiezen, zijn welkom in de vinotheek.

Chef-kok is de jonge en enthousiaste Olivier Tucki. De man deed ervaring op in de keuken van het Londense Connaugh Hotel, waar hij kookte voor staatshoofden. Tucki was ook twee jaar lang souschef van het restaurant De Bijgaarden (Groot-Bijgaarden). Ook wijnkeldermeester Damien Wibin werkte voorheen in De Bijgaarden. Hij waakt over de vinotheek met meer dan 180 Franse en wereldwijnen.

Wij kozen het ‘Menu Dégustation des Vendanges’, dat voor de verteerbare prijs van 45 euro vier gangen en hapjes biedt. Voor een passend wijnarrangement betaalt u 22 euro. Er kwamen vullende hapjes, zoals paarse aardappel met mousse van eend en cognac, risotto van gerst met schaaldierenjus. De eerste bereiding bestond uit holle Zeeuwse oesters met waterkers, opgediend met roggebrood met rauwe ganzenlever en gerookte eendenborst. Daarna bracht de ober twee Canadese sint-jakobsschelpdieren, indrukwekkend van formaat maar teleurstellend van smaak. Ze werden vergezeld van druiven, zoute cantharellen (gedroogd en niet genoeg geweekt) en een overheersende saus op basis van verjus. Als hoofdgerecht was er vlees van hinde, opgediend met mousse van selder met truffelparfum en een klassieke poivradesaus. Het slotstuk was teleurstellend: ‘millefeuille’ van krokant deeg met noten en ijsroom met vanille ‘bourbon’.

Aan de andere kant van de tafel werd ‘à la carte’ gegeten. Als voorgerecht was er frisse kristalsalade met eetbare bloemen, cavaillonmeloen en Noorse kreeft, geparfumeerd met arganolie (25 euro). Van onder een zilveren stolp verscheen zeetong, in champagne gebraiseerd en afgedekt met een dikke laag notenschilfers, en op het bord gebracht met gebakken cantharellen en gestoofde spinazie. Wij vonden dat de notenkorst de vis geen eer aandeed (22,50 euro).`

Pieter van Doveren n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content