Enrons nepfirma’s in België

Enron had in Nederland honderden nepfirma’s, die soms tegenstrijdige cijfers publiceerden. In België ging onlangs een Enron-bedrijfje failliet met een schuld van 200.000 euro. Activa: onbekend.

De Amerikaanse elektriciteitsmaatschappij Enron heeft op grote schaal gebruikgemaakt van postbusvennootschappen, waarmee het een bijna niet te ontwarren structuur creëerde. Ook in Nederland en België was Enron ‘actief’.

Onderzoek via het Nederlandse handelsregister leert dat er in Nederland alleen 329 vennootschappen bestaan die met de naam Enron beginnen. Geen enkele van die vennootschappen stelt een personeelslid tewerk. Wie de jaarrekeningen onderzoekt, bespeurt dan ook niet veel activiteiten. Wel duiken er soms merkwaardige cijfers op. De bv Enron Turkey Energy had in 1999 activa van 601.247 dollar door een participatie van 0,1% in de Nederlandse Enron Power Holdings, een commanditaire vennootschap op aandelen. Dat zou betekenen dat Enron Power Holdings in 1999 werd gewaardeerd tegen zo maar even 601 miljoen dollar.

De overige aandelen van Enron Power Holdings worden aangehouden door Mesquite Holdings. De participatie van 99% wordt in hetzelfde boekjaar 1999 gewaardeerd tegen 76 miljoen US dollar. Hier heeft Enron Power Holdings dus plots nog maar een waarde van 76 miljoen US dollar. Creatieve boekhouding?

In België had Enron drie bvba’s: Enron Energy Services, Enron Broadband Services Belgium en Enron Metals Belgium. Alle drie hadden als maatschappelijke zetel het mooi ogende Stephanie Square op de Louizalaan 65 in Elsene. Die maatschappelijke zetel is natuurlijk niet meer dan een bureau met een secretaresse. Het is hetzelfde adres waar ook de befaamde Albert Pans met zijn nv Overend, Gurney & Co 1871 zat. Pans beweerde miljarden in voetbalclub Antwerp FC te zullen pompen en belandde uiteindelijk op verdenking van fraude in de cel.

Dit jaar legde een van de bedrijfjes, Enron Broadband Services Belgium, de boeken neer. De passiva werden geschat op 200.000 dollar. Over activa is weinig bekend. De door Enron aangestelde advocaat verklaarde dat er vermoedelijk 60.000 dollar op een bankrekening stond. De boekhouding zelf bleek te bestaan uit welgeteld vijf regels.

W.V.D. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content