Endgame in Dubai

DUBAI De landen in de Perzische Golf bleven trouw op post, ondanks corona. © Getty Images/iStockphoto

Deze week sluit de European Tour het golfseizoen af met het traditionele slottoernooi in Dubai. Ook deze keer kregen de zestig beste spelers van het seizoen een uitnodiging om deel te nemen en een gooi te doen naar een deel van de indrukwekkende prijzenpot. Daar zit niet minder dan 8 miljoen dollar in, met daarbovenop nog eens een bonus voor de winnaar.

Een finale zoals de voorbije jaren wordt het niet. Zoals we het dit jaar al gewoon waren, wordt het DP World Championship vanwege de coronapandemie zonder publiek gespeeld. Heel wat Europese topspelers komen niet eens aan de afslag, zoals de Spanjaard Jon Rahm, de Engelsman Justin Rose en de Noord-Ier Rory McIlroy. In deze covidtijden veroorzaken verplaatsingen naar het buitenland complicaties, zoals de bijhorende quarantaines en de heel strikte beperkingen en verplichtingen in heel wat landen. Dat het toernooi van de klassieke datum in november werd uitgesteld tot december, heeft daar niets aan kunnen veranderen.

De European Tour had het in dit jaar van de grote gezondheidscrisis al heel zwaar te verduren. Heel wat toernooien werden geannuleerd als gevolg van de lockdown of omdat grote sponsors moesten afhaken. Zo verdwenen de toernooien die moesten plaatsvinden in Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Duitsland, Ierland, Zwitserland en Tsjechië van de kalender. De British Open pakte veel bescheidener uit.

Dat de landen in de Perzische Golf trouw op post bleven, was dan ook een financiële reddingsboei die de Europese golfsport wellicht voor een bankroet heeft behoed. In 2020 sloeg het Europese circuit zijn tenten op in Abu Dhabi, Saudi-Arabië, Oman, Qatar en nu dus ook in Dubai. Dit DP World Championship is zelfs al het derde toernooi dat dit jaar in het kleine emiraat wordt georganiseerd.

Net zoals de hele wereld kijkt ook de golfsport uit naar het coronavaccin. De Europese topspelers lijden amper onder de situatie, omdat ze goed meedraaien in de Amerikaanse Tour. De meerderheid van de Europese profspelers, die geen vaste prik zijn in de Verenigde Staten, hebben het des te moeilijker. De Europese toernooien delen minder prijzengeld uit, sponsors zijn minder vrijgevig of haken af, en de toernooien die wel plaatsvinden, zien hun ticketverkoop instorten. Voor veel spelers wordt het dan ook moeilijk om hun vaste kosten – voor reizen, hotels, coaches en caddies – te betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content