En wat denken mannen?

Dirk Buyens, professor human resources aan de Vlerick Management School en tevens man, laat zijn licht schijnen op de adviezen uit het ‘Grote Zus Handboek voor op je werk’.

(PMS)

“Ik geef toe dat vrouwen nog steeds tegen mannen moeten opboksen in een doorsnee bedrijf, maar ik heb niet het gevoel dat ze de minder leuke banen toegeschoven krijgen. Dat om aan de top te geraken alleen hard werken niet voldoende is, is waar. Op dit punt hebben vrouwen het zelfs makkelijker dan mannen. Net omdat ze eenoog zijn in het land der blinden, kunnen ze sneller opvallen.”

(Krab de bazen)

“Geen reclame maken is nefast, maar er veertig procent van je tijd aan spenderen, is wel erg veel. In sommige bedrijven ligt de tolerantie hiervoor laag. En die briefjes, die kunnen wel eens het omgekeerde effect hebben als je ermee overdrijft. Doe gewoon je werk goed – je moet reclame maken voor een goed product – en imponeer mensen bijvoorbeeld tijdens een presentatie.”

(Volg de leider)

“De leiders volgen, is een goed idee. Mensen houden van anderen die op hen lijken. Je moet wel zelf kiezen waar je voor wilt staan. Pas je je altijd aan, dan wordt het als positief ervaren dat je makkelijk meegaat, maar straal je tegelijk weinig eigen identiteit uit, wat weer negatief overkomt. Ben je te conformistisch, word je misschien gezien als weinig geschikt. Dit geldt voor beide geslachten. “En: een overste naar de bakker volgen, is overdreven. Ga naar recepties en bepaal wie je daar wilt spreken.”

(Reputatie in de gratie)

“Zorg dat je zeker iets te bieden hebt wanneer je aan je imago begint te werken. Anders val je door de mand. Eens je dan tactisch mensen leert kennen – zoals het hoort, want wie zich verstopt, zit tien jaar later nog in dezelfde functie – moet je opletten er niet in te overdrijven. Wie anders nooit te vriend zou worden, hoeft dat ook nu niet te worden. Heb je last van een slecht imago, zwijg er dan over. Hoe meer je je probeert te verantwoorden hoe erger je het maakt.

(GPS naar de top)

“De belangrijkste regel in loopbaanmanagement is dat carrières door toeval ontstaan, al kan je het toeval een beetje sturen. Wie plant, is eraan voor de moeite en zal krampachtig beginnen leven. Plannen wat je binnen zoveel jaar wilt doen, is een slechte strategie. Je hebt dromen nodig, maar je mag ze zeker niet te eng zien.”

(De baas als recensent)

“Wie zijn baas altijd tegenspreekt, zal inderdaad moeten vertrekken. Toch moet je er soms tegen ingaan. Niet iedereen is gediend met jaknikkers. Slecht spreken over je baas tegen anderen moet je vermijden. Het is logisch dat je je hart wilt luchten. Doe dat wel buiten de werkomgeving, want collega’s verspreken zich, al dan niet opzettelijk.”

(Vrouwen, een probleem?)

“Vrouwen tonen hun gevoelens tegenover elkaar anders. Of ze gemener zijn dan mannen, dat betwijfel ik. Het valt bij hen wel harder op omdat ze andere middelen gebruiken. Bij mannen zien we eerder het haantjesgedrag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content