Elon Musk heeft drie goede redenen om Twitter te kopen

ELON MUSK Er is een grote kans dat de Tesla-topman zijn broek scheurt aan deze deal, maar dat risico neemt hij er graag bij. © SOPA Images/LightRocket via Gett

De 44 miljard dollar die Tesla-CEO Elon Musk overheeft voor de sociaalnetwerksite Twitter, een nicheplatform met een belabberd verdienmodel, is economisch niet te verantwoorden. Toch is Twitter van onschatbare waarde voor de rijkste man ter wereld.

Tot voor een week waren de meningen nog verdeeld. Misschien maakte Elon Musk maar een grapje en zou hij zijn bod op Twitter gewoon weer intrekken. Musk is onberekenbaar. Hij heeft ook al veel schulden en weinig cash. Zijn enorme vermogen zit vast in aandelenpakketten van Tesla en de andere bedrijven die hij controleert. Zelfs voor de rijkste man ter wereld, met een vermogen van 276 miljard dollar, is 44 miljard dollar te veel geld.

Maar de voorbije dagen bleek dat Musk toch voldoende investeerders heeft kunnen overtuigen om hem het geld te lenen. Het onderpand bestaat uit aandelen van zijn bedrijven. Maandagavond stemde de raad van bestuur van Twitter ook onverwachts snel met het bod in.

Voordien had die raad nochtans gedreigd met een gifpilconstructie: door massaal veel nieuwe aandelen te creëren, zou Musk onmogelijk de controle over het beursgenoteerde bedrijf kunnen verwerven. Maar zo’n gifpil is niet zonder gevaar. De beurskoers zou nog verder zakken en Twitter verzwakken. Omdat geen enkele andere partij mee begon te bieden, had Twitter weinig andere keuze dan het bod van Musk, dat toch serieus bleek, te aanvaarden.

Het is ook ergens logisch dat geen andere kandidaat-koper opdook die evenveel of meer dan 44 miljard dollar wilde betalen. Twitter is een nicheplatform, dat draait rond korte berichtjes van maximaal 280 tekens. Het werkt heel goed om nieuws, propaganda of gewoon onzin te verspreiden. In geld verdienen is het veel minder goed. Twitter heeft met 217 miljoen maandelijkse gebruikers een te klein bereik. Facebook, Google en TikTok hebben veelvouden van dat aantal. Bovendien kan Twitter dat tekort aan gebruikers niet compenseren met een performanter advertentiemodel. Er is een grote kans dat Musk zijn broek scheurt aan deze deal. Dat risico neemt hij er graag bij, want hij heeft drie redenen om absoluut eigenaar te willen zijn van Twitter.

Twitter kan een alternatieve verzekering zijn voor het zakenimperium en de rijkdom van Elon Musk.

1. Promokanaal voor Tesla

Het gros van het vermogen van Elon Musk komt van zijn participatie in Tesla, de bekende bouwer van elektrische wagens. Volgens een klassieke graadmeter, de winst afgezet tegen de aandelenkoers, is het aandeel zwaar overgewaardeerd. Tesla is op de beurs ongeveer 1.000 miljard dollar waard, het veel grotere Volkswagen slechts een honderdtal miljard dollar.

Het verschil is voor een stuk te danken aan de onlineaanhang die Musk rondom zich heeft verzameld. Hij wist veel particuliere beleggers om te turnen tot Tesla-fans met een blind vertrouwen in de topman. Twitter is voor Musk van onschatbare waarde om die fans te ronselen en aan zich te binden. Door Twitter te kopen verzekert hij zich van een rechtstreekse toegang tot zijn 80 miljoen volgers, van wie een significant aantal Tesla-aandeelhouders zijn.

2. De Amerikaanse politiek naar zijn hand zetten

Twitter kan op nog een andere manier een alternatieve verzekering zijn voor het zakenimperium en de rijkdom van Elon Musk. Het heeft onrechtstreeks een enorme invloed op de Amerikaanse publieke opinie. Veel Amerikaanse politici en journalisten zijn intensieve Twitter-gebruikers en de discussies op Twitter bepalen vaak wat in het nieuws komt.

Musk loopt in de Verenigde Staten almaar meer in het vizier van Democratische politici. Een deel van hen wil zijn macht en die van andere miljardairs inperken door hun vermogen weg te belasten met een nieuwe en zware vermogensbelasting. Bovendien is Musk velen een doorn in het oog met zijn eigengereide optreden. Hij lacht openlijk met de beurswaakhond SEC, die tevergeefs zijn tweetgedrag aan banden probeert te leggen, sinds hij voor de grap tweette dat hij Tesla van de beurs zou halen. De autobouwer ligt ook onder vuur omdat hij niets doet aan de onveilige en onbehoorlijke arbeidsomstandigheden, en omdat hij onveilige software lanceert om auto’s autonoom te laten rijden. Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX houdt zich dan weer niet aan de veiligheidsvoorschriften bij het testen van zijn nieuwste raketten in Texas.

Musk hoeft op Twitter geen slinkse trucs uit te halen om het de Democraten politiek lastig te maken. Hij kan met enkele tweets zijn enorme achterban verder opzwepen tegen de Democraten. En als dat niet genoeg is, kan hij Donald Trump, nog altijd de grootste tegenstander van de Democraten, weer toelaten op Twitter. Trump is van Twitter gegooid, omdat hij na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 maar bleef ontkennen dat hij de verkiezingen rechtmatig verloren had van Joe Biden en de gemoederen bleef verhitten, om een vreedzame machtsoverdracht te saboteren. De invloed van Trump is fors afgenomen, nu hij de aandacht van niet-bevriende tv-zenders en media niet langer via Twitter kan kapen. Die politieke chaos en polarisering zijn misschien slecht voor de Verenigde Staten, maar ze zorgen er wel voor dat Musk ongestoord zijn imperium voort kan uitbreiden.

3. Jeff Bezos kleineren

De rivaliteit tussen Elon Musk en Amazon-topman Jeff Bezos is legendarisch. Ze proberen elkaar constant vliegen af te vangen. De rivaliteit tussen beide techtitanen speelde zich tot nu vooral in de ruimte af, waar het SpaceX van Musk al veel succesvoller is gebleken dan het Blue Origin van Bezos. Door Twitter te kopen kan Musk Bezos nu ook overvleugelen in de media, want Bezos bezit ‘slechts’ de krant The Washington Post .

217 miljoen

maandelijkse gebruikers heeft Twitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content