Elektronische identiteitskaart in stroomversnelling

Een consortium rond Steria, Belgacom en Telindus, met de hulp van groepen zoals Cevi en Cipal, krijgt groen licht voor de definitieve lancering van de elektronische identiteitskaart.

Het Belpic-contract, dat naar verluidt zo’n 7 miljoen euro waard is, wachtte vorige week op de handtekening van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael ( VLD) en van staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven ( SP.A). “Zodra de bestelling gegund is, kan de uitreiking binnen anderhalve maand beginnen,” zegt projectleider Bart Sijnave van de federale overheidsdienst Fedict. Dat zou dus al omstreeks 1 augustus kunnen zijn.

Op 20 maart 2004 gaf de regering groen licht voor de lancering van een e-ID-kaart in de 578 gemeenten die niet tot de elf pilootgemeenten behoorden.

Op de e-ID-kaart staan uw foto, adres en identificatiegegevens zowel afgedrukt als opgeslagen in een chip, die met een pincode is beschermd. Volgens e-ID-programmadirecteur Johan Rommelaere van Zetes kunnen gemeenten, de sociale sector, banken, politie, post en telecom dankzij die elektronische datacaptatie tussen de 10 en de 30 miljoen euro per jaar besparen. Nog eens 50 tot 80 miljoen euro efficiëntiewinst per jaar zou van het gebruik van de kaart als identiteitsbewijs (authenticatie) komen, zowel in on-line- als off-linetoepassingen. De kaart, waarvan Zetes er 8 miljoen levert over vijf jaar, bevat ook certificaten om een digitale handtekening te zetten. Hier zijn Certipost/Ubizen de leveranciers.

De benodigde infrastructuur krijgt stilaan vorm. Softwareontwikkelaars kunnen een gratis bouwblok voor het lezen en valideren van de kaart afhalen van de federale portaalsite. De federale overheidsdienst Fedict staat klaar om – optioneel – kaartlezers (van onder meer Vasco, Zetes , Thales, Banksys en Keyware) en toepassingen te certificeren.

Een nieuwe generatie kaarten (vanaf volgend jaar) zal geheugenruimte hebben voor biometrische gegevens, het rijbewijs, encryptiedata enzovoort. Ze vervangt op termijn ook de SIS-kaart. Sijnave: “Ze wordt de sleutel tot de databank met de socialezekerheidsgegevens.”

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content