Electragate: undercoveroperatie?

Waren de hackers van de Electrabelcomputers handlangers van de Franse overheid? Ze hadden alleszins goede connecties in de machtscenakels.

Het Belgische gerecht vordert twee jaar gevangenisstraf tegen Olivier Foll en Richard Guillet. De media noemen de twee consultants die Suez hielpen bij het hacken van de Electrabelinformatica ‘loopjongens’. Onterecht. De eerste trachtte ooit een piste te blokkeren in de omkoopaffaire rond Jacques Chirac. En de andere is een gewezen medewerker van de geheime dienst (DGSE) die het Greenpeaceschip Rainbow Warrior tot zinken bracht.

Foll, gewezen veiligheidschef van de Franse premier Edouard Balladur, was als hoofd van de gerechtelijke politie de absolute topper van de Parijse rechercheurs. Maar in 1996 blokkeerde hij een door onderzoeksrechter Eric Halphen gelaste huiszoeking bij zijn vriend, de Parijse burgemeester Jean Tibéri. In Les frères invisibles (2001, Albin Michel) werpen de auteurs Ghislaine Ottenheimer en Renaud Lecadre op dat Folls weigering was geïnspireerd door een hoge maçonnieke connectie. De financiële dossiers rond Tibéri, toen topman van de gaullistische partij, hadden uitlopers naar zijn voorganger Jacques Chirac (de huidige president).

Foll start later met zijn kantoor O Foll Consultants. Hij werkt sinds 1999 voor Suez (Lyonaise des Eaux, toen), waar hij (huidig) secretaris-generaal Patrick Ouart kent van het kabinet-Balladur, en zijn vriend Jérôme Monod voorzitter is van het toezichtscomité. Foll is in 2004 veiligheidsconsultant van Endemol Frankrijk. In die functie wordt hij in september 2004 ondervraagd in een zaak van industriële spionage tegen het mediabedrijf M6, tot begin 2004 een joint venture van Bertelsmann en Suez. De veiligheidsverantwoordelijke van M6 was trouwens… Guillet, met wie Foll enkele maanden eerder (februari 2004) Electrabel had geïnfiltreerd. Een merkwaardig toeval.

Guillet, die sinds 1991 het veiligheidsbedrijf ICS leidt, verklaarde aan de website Intelligence Online dat de Electrabeloperatie was bevolen door Ouart (ook in beschuldiging gesteld) en Foll. Intelligence Online onthult ook dat Guillet als gewezen gevechtsduiker van de geheime dienst DGSE betrokken was in de operatie tegen de tot zinken gebrachte Rainbow Warrior.

Kortom, Foll, noch Guillet, zijn kleine garnalen, en ze zijn goed bekend met het Franse politieke establishment. De energiepolitiek en de nucleaire dossiers (ook Suez/Electrabel) zijn van politiek belang. Dus zouden beide heren wel eens freelancers kunnen zijn van een of andere overheidsdienst.

“Het verbaast me niet,” zo reageert spionage-expert Yvan De Mesmaeker (European Corporate Security Association) op onze informatie. “Het is niet de eerste keer dat veiligheidsdiensten externen inschakelen die ooit voor hen hebben gewerkt. Uiteraard weet ik niet zeker of dit hier het geval is. Maar het is een interessante piste.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content