ELECTRABEL GEHALVEERD

Zoals Trends al meldde op 1 april 1999 verliest Electrabel zijn monopolie bij de Antwerpse vestiging van BASF, totnogtoe Electrabels grootste industriële klant. BASF verbruikt jaarlijks 2,4 miljard kilowattuur (kWh), goed voor 3% van de productie van Electrabel.

We schreven dat Electrabel en het Duitse RWE de belevering van BASF zouden verdelen volgens een 50/50-verhouding. Afgelopen maandag, 12 april, volgde de officiële bevestiging: vanaf 1 januari 2001 is Electrabel niet langer de exclusieve stroomleverancier van BASF. Electrabel zal zijn klant delen met RWE Energie, en dat voor een periode van vijftien jaar.

Hoeveel zal BASF na 1 januari 2001 betalen voor zijn elektriciteit in Antwerpen? BASF noch Electrabel lossen daarover officieel informatie, evenmin over wat er vandaag moet worden betaald. In de weken voor de finale circuleerden de volgende prijzen per kilowattuur: Electrabel zou – zeggen kaderleden van de onderneming, maar een officiële bevestiging is hiervan niet te krijgen – aan BASF elektriciteit kunnen verkopen tegen 1,60 frank per kWh (met een miniwinstmarge), RWE tegen 1,30 frank per kWh. Aan de grens van Nederland/België/Duitsland wordt nu Scandinavische elektriciteit aangeboden tegen 1 frank per kilowattuur. Een insider bij Electrabel: “Het nieuwe contract verlaagt de prijs van de elektriciteit bij BASF-Antwerpen substantieel.” Hoe groot is substantieel? Aarzelend: “Dertig procent is een goede raming van de prijsverlaging.”

De nieuwe gedelegeerd bestuurder van Electrabel, Willy Bosmans, begint onder een heel ander gesternte dan zijn voorganger, Jean-Pierre Hansen. De tijd van het gemakkelijk verdiende geld is voorbij. Dezelfde ontwikkeling dient zich aan bij Distrigas. Zo zal BASF-dochter Wingas de gasgestookte (STEG-) centrale op de BASF-terreinen in Antwerpen (voor die centrale zullen Electrabel en RWE samenwerken) deels beleveren met aardgas. Dit is evenzeer de doorbraak van een feitelijk monopolie, meer bepaald dat van Distrigas, dochter van Tractebel. Wingas is een joint venture van Wintershall (een dochter van BASF) en de Russische aardgasreus Gazprom. Wingas heeft tot doel om aardgas uit hoofdzakelijk Russische bronnen te commercialiseren in Europa.

In de volgende weken start ook de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv met haar energie-initiatief, een Europees samenwerkingsverband. De Vlaamse holding is zeer discreet over haar stap. Na een bericht in Trends hierover op 25 februari 1999 ontstond een welles-nietes-dialoogje tussen Jean-Pierre Hansen en de toekomstige voorzitter van de Gimv, Herman Daems, over “de Gimv heeft ons, Electrabel, niet gevraagd om een rendez-vous om dit initiatief toe te lichten”. In de lange brief van Electrabel werd verwezen naar één officieel telefoontje van de Gimv. Over het hoofd werd gezien dat Gerard Van Acker al maanden voordien op recepties Jean-Pierre Hansen aansprak om elkaar te zien. Zonder gevolg. De Gimv houdt vandaag de kiezen op mekaar, want weet dat de ex-monopolist nog vele vrienden telt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content