EIND VAN FINANCIEEL LATIJN

NIEUWE FINANCIERS WELKOM.

De basis van de Synergia-groep ligt bij Mutatio dat vandaag 16,8 miljoen frank kapitaal telt : de spaarcenten van Tony Mary, Ivo Radelet en Paul Van de Perre. Met dat geld werd Synergia Holdings opgericht (17,5 miljoen frank kapitaal, 80 % van Mutatio en 20 % van Jacques Laverge en een ondernemer die onbekend wenst te blijven). Norbert von Kunitzki, de topman van Sidmar, is voorzitter van de raad van bestuur van Synergia Holdings.

Eind dit jaar wordt het kapitaal van Synergia Holdings met 35 miljoen frank opgetrokken. Tegelijkertijd wordt bij Synergia Services het kapitaal met 35 miljoen verminderd. Daar was immers in verhouding tot de aktiviteiten te veel kapitaal (112 miljoen) geparkeerd.

Een aantal divisies zullen binnenkort opgericht worden als aparte vennootschap. Polidis krijgt dan 2,5 miljoen frank kapitaal mee, via een inbreng in natura (waarde van de materialen). Poly*reel krijgt 35 miljoen mee : 20 miljoen cash en de rest inbreng in natura (materialen). Poly*mate krijgt 15 miljoen cash.

De bvba’s Dewaka en Vaneco worden binnenkort omgevormd tot NV’s met elk 10 miljoen frank kapitaal, waarvan de helft volstort.

En wat met de schuldpositie van de Synergia-groep ? Een zeepbel ? Volgens Paul Van de Perre niet. “Voor de holding hebben we 52,5 miljoen eigen vermogen op 180 miljoen balansvermogen, maar we hebben nog een aktief van 37,5 miljoen liquide middelen. Dus we hebben een gezonde verhouding van 1 tegen 1,7. En in Synergia Services hebben we 75 miljoen eigen vermogen op een balanstotaal van 266 miljoen, en met 44,4 miljoen vorderingen en 15 miljoen likwiditeiten. Geeft 1 tegen 1,6. “

Maar het plaatje is niet zo rooskleurig. Na de noodzakelijke kapitaalsverhogingen in de verschillende werkmaatschappijen (45 miljoen in totaal) gaat Synergia Holdings naar een verhouding 1 tegen 2,6. En bij Synergia Services moeten nog dit jaar 15 miljoen frank herstruktureringskosten geboekt worden en zijn er nog 40 miljoen investeringen nodig. Hiervoor is een bijkomend krediet van 25 miljoen frank nodig. Daardoor evolueert de leverage van Synergia Services naar 1 op 2,4. Niet zo gunstig meer.

“Er zijn nogal wat stille reserves (nvdr voor minstens 100 miljoen frank), waarvan we verkiezen ze voorlopig niet te aktiveren, ” verdedigt Paul Van de Perre zich. “Onze balans is goed, maar een nieuwe leverage kan niet, ” zegt Paul Van de Perre. “Privé zijn we ook aan het einde van ons Latijn. We krijgen echter nog nieuwe ondernemingen aangeboden die komplementair zijn : een aluminiumverwerkend bedrijf, een producent van metalen meubels. We zoeken dus nieuwe partners. Geen financiers die enkel naar ratio’s kijken, wel ondernemers met eenzelfde visie als wij. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content