Eigenzinnige badstad

De Haan is goed bewaard en rustig. En het koestert dat imago. Terwijl in andere badsteden druk gebouwd en heropgebouwd wordt, kiest deze gemeente voor een zo goed als gesloten vastgoedmarkt.

De Haan is een wat atypisch badstadje tussen Oostende en Blankenberge. En De Haan doet er alles aan om die eigenheid te bewaren. Geen onpersoonlijke buildings op de dijk, waar de panden die te koop zijn uiterst schaars zijn. En dat is des te beter, zegt Trees Beirens, die Agence du Coq leidt, het belangrijkste lokale vastgoedkantoor: “Als we op een jaar tijd vijf appartementen verkopen op de dijk, dan is dat veel. Het laatste waarvoor ik bemiddeld heb, is verkocht voor 7500 euro per vierkante meter!”

In de Oude Concessie, de historische wijk tussen de dijk en de Nieuwe Rijksweg, kan er aan de bestemming van de panden niets veranderen. De villa’s in Anglo-Normandische stijl kunnen hoogstens nog aan de binnenkant verbouwd worden. Het is misschien wel de beste garantie voor een zekere en snelle meerwaarde. Men moet dan wel bereid zijn om de prijs te betalen. “Ik heb in de Oude Concessie een kleine Normandische villa van het type twee onder één kap verkocht voor 620.000 euro. Twee maanden later was die villa al meer waard. Geloof me, op die micromarkt zijn de prijzen op tien jaar tijd verdubbeld. En op de dijk moeten we zelfs rekening houden met een verdubbeling van de prijzen voor appartementen om de zeven jaar,” verzekert Trees Beirens ons, die al 25 jaar actief is De Haan.

Kortere huurperiodes, minder huurders

Toch halen de prijzen van de villa’s in De Haan nog lang niet de duizelingwekkende bedragen die ze in Knokke gewoon zijn. Tussen 2005 en 2006 is de referentieprijs van de grote villa’s in de Haan met ongeveer 10 % geklommen tot 380.920 euro. Dat bewijst meteen dat, buiten de Oude Concessie waar de transacties schaars zijn, er nog betaalbare villa’s te vinden zijn. Op de Driftweg bijvoorbeeld zijn er de residenties van de Nieuwe Concessie, en in de Stationstraat en op de Nieuwesteenweg liggen nog heel wat appartementen te wachten op een nieuwe eigenaar.

De afstand tussen het centrum en de zee is niet enorm. Om te kunnen genieten van een stek in deze fraaie badstad met haar onovertroffen rust, is er dan ook niets dat een kleine zoektocht in het hinterland in de weg staat. De prijzen van de appartementen, die doorgaans plafonneren tegen een prijs van 2500 tot 3000 euro per vierkante meter, blijven redelijk in vergelijking met sommige naburige plaatsen. Volgens de statistieken van de FOD Economie is de referentieprijs tussen 2005 en 2006 gestegen van 169.000 naar 190.000 euro.

Op de verhuurmarkt ontsnapt De Haan niet aan de tendensen die de hele kust treffen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer verhuringen per week dan per maand. Het voordeel voor de eigenaar is dat hij duurder kan verhuren per week. Maar, zegt Christian Debusschere van het agentschap Cambré, “dat betekent ook dat sommige appartementen wel eens een week onverhuurd blijven, zelfs in het hoogseizoen.” Een andere tendens is dat er steeds minder huurders en steeds meer eigenaars zijn. “Kijk maar eens naar de autosnelweg op een vrijdagavond,” merkt Debusschere op. “Die zit altijd stampvol. Heel wat mensen hebben immers een tweede verblijfplaats gekocht. De vastgoedmakelaars krijgen dan ook veel minder te maken met verhuringen.”

Wenduine stagneert, behalve op de dijk

Wenduine, de ‘prinses der badsteden’, heeft weinig ingrijpende veranderingen ondergaan. Volgens Tania Roose, de zaakvoerder van het kantoor Wendimo, is de prijs van de appartementen in de rustige, gezinsvriendelijke kustgemeente niet gestegen. Maar eens te meer is de dijk de grote uitzondering. “Voor een appartement met twee slaapkamers op de dijk moet je rekenen op 400.000 euro,” stelt Tania Roose. “Dat is hoe dan ook de beste investering. In het centrum stabiliseren de prijzen rond 250.000 à 300.000 euro, terwijl ze op de dijk blijven stijgen.”

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content