Eigen mening telt niet

Ongeveer een jaar geleden stapte Olivier Schuberth over naar AMI Consultancy Group, waar hij als senior management consultant verantwoordelijk werd voor het analyseren van processen bij de klanten van AMI. Je kan op 365 dagen heel wat bijleren, zo ondervond Olivier Schuberth. De 34-jarige Brusselaar is geen familie van de bekende componist: “Ik ben van Russische afkomst. Mijn overgrootvader was admiraal in de Russische marine en nam de wijk na de communistische machtsovername.”

In de afgelopen twaalf maanden was de moeilijkste opgave voor Schuberth om extern te werken. Anderzijds was dat ook een stimulans: “Je krijgt inderdaad een soort helikoptervisie op de zaak. AMI staat niet voor niets voor Active Management Implementation. De organisatie coacht haar klanten in het realiseren van hun doelstellingen. AMI heeft vier specialiteiten: het optimaliseren van de manier van werken, interim-management, coaching van managers en het tijdelijk uitbesteden van ervaren managers.”

Olivier Schuberth stelt dat hij een leerrijk jaar achter de rug heeft. “Er is inderdaad een heel nieuwe wereld voor mij opengegaan. Zo heb ik mij de technieken van een managementconsultant eigen moeten maken en dat was op zich al een heuse leerschool. Die opleiding heb ik binnen AMI Consultancy Group zelf gekregen. Heel belangrijk was om te leren samenwerken met het bedrijf waar je als consultant naartoe wordt gezonden. Je weet dat je na verloop van tijd het bedrijf weer zal verlaten en dat de mensen het na je vertrek allemaal zelf moeten doen.”

Mensen maken fouten en Olivier Schuberth geeft eerlijk toe dat hijzelf ook in de fout ging: “In het begin gaf ik mijn eigen mening. Volledig fout: de eigen mening is niet relevant in een organisatie. Ik heb geleerd dat de zaak procesmatig moet worden aangepakt. Gebeurt dat niet, dan krijg je al snel een botsing van meningen.”

Olivier Schuberth stelt vast dat er meer en meer vraag komt naar het type consultant dat hij probeert te zijn. “De klanten vragen steeds vaker consultants die zelf ook de handen uit de mouwen steken en die dus meer doen dan alleen maar rapportjes afleveren.”

Ondanks zijn drukke beroepsbezigheden vindt Olivier Schuberth nog voldoende tijd voor zijn hobby’s. “Ik mediteer elke morgen en probeer indien mogelijk ook nog even te gaan joggen. Fitness is voor tijdens het weekend. Mens sana in corpore sano, inderdaad. Mijn geest hou ik gezond door mijn werk graag te doen. Ik heb dan ook nog geen moment spijt van mijn keuze om vorig jaar van job te veranderen. Het was een heel bewuste keuze om managementconsultant te worden.”

Olivier Schuberth (34)

IS: senior managementconsultant & interim-productiemanager AMI Consultancy Group

VRIJE TIJD: lopen, fitness, yoga

J.S.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content